brownies

Brownies

Brownies. Je kunt ze op verschillende manieren maken zodat je verschillend resultaat hebt. Zo kan je bijvoorbeeld cacao gebruiken om een ze wat meer cakey te krijgen. Ik zelf hou veel meer van een hele fudgy (is dat een woord?) variant. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Daar heb ik een paar tips voor!

Tips voor de beste brownies

  • Gebruik gesmolten chocolade in plaats van cacao
  • klop de eieren op met de suiker totdat het enorm luchtig is,deze stap moet je niet onderschatten.
  • Halverwege het bakken haal je de ze uit de oven en laat je de bakvorm 2 of 3 keer van een paar cm hoogte op je aanrecht vallen. Alle luchtbellen gaan er zo uit en dit zorgt voor heerlijke fudgyness (ik blijf woorden verzinnen hier).
  • Wanneer je ze halverwege uit de oven hebt gehaald, laat ze dan 15 minuten uit de oven. Waarom? Dit schijnt te zorgen voor zo’n heerlijk krokant bovenlaagje terwijlde binnenkant fudgy blijft. Ik was huiverig, maar deze tip werkt echt!
  • De laatste tip en meteen de minst leuke…laat je brownies het liefst een nacht in de koelkast afkoelen. Als ze nog niet goed afgekoeld zijn, zijn ze te zacht en nog niet echt fudgy.

Variaties

Naast de basic brownies kun je natuurlijk lekker varieren met verschilende toppings en of vulling. Zo heb ik brownies met een pindakaas swirl gemaakt.

pindakaas swirl brownies

Of wat dacht je van brownies met een karamel swirl? Het recept voor zelfgemaakte karamel vind je hier.

Benodigheden

Ik heb hier een vierkant brownie bakvorm van 28 bij 28cm gebruikt. Een enorm ding en toch waren ze heel snel op. Heb wat op kantoor uitgedeeld en wij zelf konden er ook niet vanaf blijven.

Brownies

Fudgy brownies
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur
Porties: 16

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram pure chocolade
  • 5 eieren
  • 400 gram witte kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanilleessence
  • snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de eieren in een grote kom samen met de suiker en klop dit door totdat het lichtgeel en heel luchtig is. Ik heb dit met de keukenmachine gedaan terwijl ik de chocolade aan het smelten was.
  • Smelt de chocolade samen met de boter. Dit kan je of au bain marie doen, maar ik heb de boter in een steelpan laten smelten, het vuur uitgedraaid en toen de chocolade toegevoegd. Ging prima.
  • Als de chocolade helemaal gesmolten is voeg dit dan beetje bij beetje toe aan je suiker/eieren mengsel samen met een snuf zout en de vanille. Klop door totdat het goed gemengd is. Voeg als laatste de bloem toe en roer door totdat het nét niet helemaal gemengd is. Je wil op sommige plekken nog wat bloem zien zitten.
  • Bedek je bakblik met bakpapier en giet je browniemix erin. Nu kun je varieren met toppings als je dat wil.
  • Bak je brownies 15 minuten af in de oven, haal eruit en laat het 2 a 3 keer op je aanrechtblad vallen van een paar cm hoogte. Laat vervolgens 15 minuten rusten.
  • Bak dan nog eens 15 minuten af. Laat je brownies helemaal en het liefst overnacht in de koelkast afkoelen. Omdat ze nog best zacht zijn zullen ze helemaal uit elkaar vallen wanneer je ze aansnijdt als ze nog warm zijn. Dat fudgy komt pas echt goed tot zijn recht wanneer je ze een nacht hebt laten afkoelen.
  • Je kunt ze in de koelkast bewaren, maar laat even op temperatuur komen voor je ze dan opdient.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch