Brownies. Je kunt ze op verschillende manieren maken zodat je verschillend resultaat hebt. Zo kan je bijvoorbeeld cacao gebruiken om een ze wat meer cakey te krijgen. Ik zelf hou veel meer van een hele fudgy variant. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Daar heb ik een paar tips voor!

Brownies

  • Gebruik gesmolten chocolade in plaats van cacao
  • klop de eieren op met de suiker totdat het enorm luchtig is, deze stap moet je niet onderschatten. Hierdoor krijg je die mooie glanzende bovenkant die breekt wanneer je ze aansnijdt. Houd rekening met 4 a 5 minuten opkloppen op hoge snelheid.
  • Halverwege het bakken haal je de ze uit de oven en laat je de bakvorm 2 of 3 keer van een paar cm hoogte op je aanrecht vallen. Alle luchtbellen gaan er zo uit en dit zorgt ervoor dat ze zo fudgy worden.
  • Wanneer je ze halverwege uit de oven hebt gehaald, laat ze dan 15 minuten uit de oven. Waarom? Ook dit zorgt ervoor dat de binnenkant lekker fudgy blijft.
  • De laatste tip en meteen de minst leuke…laat ze het liefst een nacht in de koelkast afkoelen. Als ze nog niet goed afgekoeld zijn, zijn ze te zacht.

Variaties

Of wat dacht je van brownies met een karamel swirl? Het recept voor zelfgemaakte karamel vind je hier.

Benodigheden

Ik heb hier een vierkant brownie bakvorm van 23 bij 23cm gebruikt. Een enorm ding en toch waren ze heel snel op. Heb wat op kantoor uitgedeeld en wij zelf konden er ook niet vanaf blijven.

brownies
Pin recept
Recept afdrukken
4.43 van 7 stemmen

Brownies

Fudgy brownies
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 16

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 400 gram kristalsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram pure chocolade
  • snuf zout
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Klop de eieren en de suiker samen met een mixer op hoge snelheid op tot lichtgeel en verdubbeld in volume.
  • Smelt intussen de chocolade met de boter au bain marie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voeg de chocolade toe aan de eieren en meng, samen met het zout en de vanille door. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en roer door totdat het nét gemengd is.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Bak 15 minuten af in de oven, haal uit de oven en tik 2 a 3x tegen het aanrecht aan en laat 15 minuten staan.
  • Bak vervolgens nog eens 20 minuten af (35 in totaal dus), haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.

Notities

Deze brownies zijn heel fudgy dus ze moeten goed afkoelen om uit te harden, houd rekening met een nacht in de koelkast voordat je ze opdient. Als je ze wat zachter wil, laat dan op temperatuur komen voordat je ze eet.