Brownies. Je kunt ze op verschillende manieren maken zodat je verschillend resultaat hebt. Zo kan je bijvoorbeeld cacao gebruiken om een ze wat meer cakey te krijgen. Ik zelf hou veel meer van een hele fudgy variant. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Daar heb ik een paar tips voor!
Brownies
- Gebruik gesmolten chocolade in plaats van cacao
- klop de eieren op met de suiker totdat het enorm luchtig is, deze stap moet je niet onderschatten. Hierdoor krijg je die mooie glanzende bovenkant die breekt wanneer je ze aansnijdt. Houd rekening met 4 a 5 minuten opkloppen op hoge snelheid.
- Halverwege het bakken haal je de ze uit de oven en laat je de bakvorm 2 of 3 keer van een paar cm hoogte op je aanrecht vallen. Alle luchtbellen gaan er zo uit en dit zorgt ervoor dat ze zo fudgy worden.
- Wanneer je ze halverwege uit de oven hebt gehaald, laat ze dan 15 minuten uit de oven. Waarom? Ook dit zorgt ervoor dat de binnenkant lekker fudgy blijft.
- De laatste tip en meteen de minst leuke…laat ze het liefst een nacht in de koelkast afkoelen. Als ze nog niet goed afgekoeld zijn, zijn ze te zacht.
Variaties
Of wat dacht je van brownies met een karamel swirl? Het recept voor zelfgemaakte karamel vind je hier.


Benodigheden
Ik heb hier een vierkant brownie bakvorm van 23 bij 23cm gebruikt. Een enorm ding en toch waren ze heel snel op. Heb wat op kantoor uitgedeeld en wij zelf konden er ook niet vanaf blijven.
Brownies
Fudgy brownies
Porties: 16
Ingrediënten
- 5 eieren
- 400 gram kristalsuiker
- 250 gram ongezouten roomboter
- 400 gram pure chocolade
- snuf zout
- 1 tl vanille extract
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Klop de eieren en de suiker samen met een mixer op hoge snelheid op tot lichtgeel en verdubbeld in volume.
- Smelt intussen de chocolade met de boter au bain marie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Voeg de chocolade toe aan de eieren en meng, samen met het zout en de vanille door. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en roer door totdat het nét gemengd is.
- Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Bak 15 minuten af in de oven, haal uit de oven en tik 2 a 3x tegen het aanrecht aan en laat 15 minuten staan.
- Bak vervolgens nog eens 20 minuten af (35 in totaal dus), haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.
Notities
Deze brownies zijn heel fudgy dus ze moeten goed afkoelen om uit te harden, houd rekening met een nacht in de koelkast voordat je ze opdient. Als je ze wat zachter wil, laat dan op temperatuur komen voordat je ze eet.
Ellen zegt:
WAUW! Ik ben al erg lang op zoek naar het perfecte brownie recept, finally found it!!
Marleen zegt:
Ik ben ook fan! Dit is een waanzinnig recept
Carla Korpershoek zegt:
Wauw deze ga ik zeker een keer maken. Ze lijken me heerlijk! Op mijn to do lijstje
Karen zegt:
Zooooo lekker
Carla zegt:
Moet de karamel mee gebakken worden of doe je het er later over heen? Of kan beiden?
Hoor van jou?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Carla,
Het kan allebei, maar ik heb de karamel erop gedaan voordat de brownies de oven in gingen.
Groetjes,
Claudia
Karin zegt:
Heb je ook een koolhydraatarme versie
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Karin,
Helaas niet!
groetjes,
Claudia
Ekléfina zegt:
Jou brownie is super lekker, al een paar Keer gemaaakt, alleen het midden zakt als het afgekoelt is naar beneden.
Wat doe ik four?
Ik heb de brownie ook rustig laten afkoelen.
Anoniem zegt:
jo
lekker zeg
Anoniem zegt:
Hoelang kun je de brownie bewaren?
foodfromclaudnine zegt:
In de koelkast bewaar ik ze max rond de 3 dagen, maar je kunt ze ook invriezen!
Sandra zegt:
Ik wil een grote hoeveelheid maken. Lukt het ook in een extra groot bakblik/vorm. Of kan ik beter 2 kleinere nemen omdat in een groot langwerpig blik het middenin kan inzakken?
Sandra zegt:
Ik heb je antwoord al op Instagram gekregen. Thanks zo heerlijk deze brownies.