Brownies. Je kunt ze op verschillende manieren maken zodat je verschillend resultaat hebt. Zo kan je bijvoorbeeld cacao gebruiken om een ze wat meer cakey te krijgen. Ik zelf hou veel meer van een hele fudgy variant. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Daar heb ik een paar tips voor!
Tips voor de perfecte brownies
- Gebruik gesmolten chocolade in plaats van cacao
- klop de eieren op met de suiker totdat het enorm luchtig is, deze stap moet je niet onderschatten. Hierdoor krijg je die mooie glanzende bovenkant die breekt wanneer je ze aansnijdt. Houd rekening met 4 a 5 minuten opkloppen op hoge snelheid.
- Halverwege het bakken haal je de ze uit de oven en laat je de bakvorm 2 of 3 keer van een paar cm hoogte op je aanrecht vallen. Alle luchtbellen gaan er zo uit en dit zorgt ervoor dat ze zo fudgy worden.
- Wanneer je ze halverwege uit de oven hebt gehaald, laat ze dan 15 minuten uit de oven. Waarom? Ook dit zorgt ervoor dat de binnenkant lekker fudgy blijft.
- De laatste tip en meteen de minst leuke…laat ze het liefst een nacht in de koelkast afkoelen. Als ze nog niet goed afgekoeld zijn, zijn ze te zacht.
Variaties
Naast de basic brownies kun je natuurlijk lekker varieren met verschilende toppings en of vulling. Zo heb ik brownies met een pindakaas swirl gemaakt.
Of wat dacht je van brownies met een karamel swirl? Het recept voor zelfgemaakte karamel vind je hier.
Benodigheden
Ik heb hier een vierkant brownie bakvorm van 23 bij 23cm gebruikt. Een enorm ding en toch waren ze heel snel op. Heb wat op kantoor uitgedeeld en wij zelf konden er ook niet vanaf blijven.
Brownies
Fudgy brownies
Porties: 16
Ingrediënten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 400 gram pure chocolade
- 5 eieren
- 400 gram witte kristalsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl vanilleessence
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de eieren in een grote kom samen met de suiker en klop dit door totdat het lichtgeel en heel luchtig is. Ik heb dit met de keukenmachine gedaan terwijl ik de chocolade aan het smelten was.
- Smelt de chocolade samen met de boter. Dit kan je of au bain marie doen, maar ik heb de boter in een steelpan laten smelten, het vuur uitgedraaid en toen de chocolade toegevoegd. Ging prima.
- Als de chocolade helemaal gesmolten is voeg dit dan beetje bij beetje toe aan je suiker/eieren mengsel samen met een snuf zout en de vanille. Klop door totdat het goed gemengd is. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel toe en roer door totdat het nét niet helemaal gemengd is. Je wil op sommige plekken nog wat meel zien zitten.
- Bedek je bakblik met bakpapier en giet je browniemix erin. Nu kun je varieren met toppings als je dat wil.
- Bak je brownies 15 minuten af in de oven, haal eruit en laat het 2 a 3 keer op je aanrechtblad vallen van een paar cm hoogte. Laat vervolgens 15 minuten rusten.
- Bak dan nog eens 15 minuten af. Laat je brownies helemaal en het liefst overnacht in de koelkast afkoelen. Omdat ze nog best zacht zijn zullen ze helemaal uit elkaar vallen wanneer je ze aansnijdt als ze nog warm zijn. Dat fudgy komt pas echt goed tot zijn recht wanneer je ze een nacht hebt laten afkoelen.
- Je kunt ze in de koelkast bewaren, maar laat even op temperatuur komen voor je ze dan opdient.
Ellen zegt:
WAUW! Ik ben al erg lang op zoek naar het perfecte brownie recept, finally found it!!
Carla Korpershoek zegt:
Wauw deze ga ik zeker een keer maken. Ze lijken me heerlijk! Op mijn to do lijstje
Carla zegt:
Moet de karamel mee gebakken worden of doe je het er later over heen? Of kan beiden?
Hoor van jou?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Carla,
Het kan allebei, maar ik heb de karamel erop gedaan voordat de brownies de oven in gingen.
Groetjes,
Claudia
Karin zegt:
Heb je ook een koolhydraatarme versie
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Karin,
Helaas niet!
groetjes,
Claudia
Ekléfina zegt:
Jou brownie is super lekker, al een paar Keer gemaaakt, alleen het midden zakt als het afgekoelt is naar beneden.
Wat doe ik four?
Ik heb de brownie ook rustig laten afkoelen.
Anoniem zegt:
jo
lekker zeg