geplette aardappelen

Geplette aardappelen met patatas bravas saus

Ik ben niet de grootste liefhebber van aardappels, maar op deze manier vind ik ze fantastisch, Geplette aardappelen zijn namelijk super krokant van buiten en heel smeuïg van binnen. De saus is de kers op de taart.

Geplette aardappelen

Het is heel simpel, je kookt de krieltjes tot ze gaar zijn. Giet af en laat even uitstomen. Met een vork plet je ze, dep in met een mix van boter en zonnebloemolie, breng op smaak met zout en bak in de oven tot goudbruin en krokant.

Je moet wel even de tijd ervoor nemen want, ondanks dat ze al gaar zijn, duurt het even voordat ze goed krokant worden in de oven.

Patatas bravas saus

Voor de saus pureer je de ingrediënten en bak je dit, in een steelpan met wat zonnebloemolie, nog een kwartiertje zodat de rauwe ui smaak ervan af is. Laat afkoelen en dat is alles. Het is een rijke saus met diepe smaken, niet te overheersend iets, maar gewoon perfect.

geplette aardappelen met patatas bravas saus

geplette aardappelen met patatas bravas saus
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de aardappelen

  • 400 gram krieltjes, met schil
  • 2 el ongezouten roomboter, gesmolten
  • 2 el zonnebloemolie
  • zout

Voor de patatas bravas saus

  • 1 blik tomaat in blik
  • 1/2 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl pikante paprikapoeder
  • 1/2 tl cayenne (optioneel, maar ik hou van iets meer pit)
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • verse peterselie naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte)
  • Kook de aardappelen in ruim water gaar. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe groot ze zijn, maar reken op 15 minuten. Zodra je ze met een vork makkelijk door kunt prikken zijn ze gaar. Giet af en laat even staan zodat ze droog kunnen stomen.
  • Meng de gesmolten boter met de zonnebloemolie.
  • Leg de aardappelen op een bakplaat en plet met een vork. Dep in met je boter/zonnebloemolie mengsel en breng op smaak met zout.
  • Bak af in de oven tot goudbruin en krokant, zo'n 30 a 40 minuten.
  • Maak intussen de patatas bravas saus. Pureer de tomaat, ui, knoflook, paprikapoeder, cayenne, zout, peper en zuiker tot een gladde saus. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan en voeg de saus hieraan toe. Laat 15 minuten pruttelen (let op: spettert behoorlijk) en laat dan afkoelen.
  • Serveer de aardappelen met de saus en garneer met verse peterselie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch