Orzo is mijn laatste verslaving en deze gehaktballen in tomatensaus met orzo is mijn laatste favo gerecht. Ik ben heerl erg geïnspireerd door een ander gerecht van me, soutzoukakia smyrneika, en dat is ook zeker een aanrader.

Gehaktballen in tomatensaus met orzo

De ster van dit gerecht zijn de gehaktballen in tomatensaus. De orzo kook je en meng je daarna heel simpel met wat olijfolie. Erbij serveer je wat goede Griekse yoghurt en een simpele salade van rode ui en koriander. Mocht je meer groenten willen toevoegen, dan lijkt gegrilde courgette me er ook heel lekker bij.

Mocht je net als ik rauwe ui wat scherp vinden en daar de rest van de avond last van hebben? Spoel de ui dan eerst af met koud water, dat neemt veel van die scherpheid weg.

Orzo kun je trouwens tegenwoordig overal kopen in de supermarkt. Kijk bij de pasta afdeling, maar van Lassi heb je ook een variant en die staat bij de rijst afdeling. Ook kun je vaak bij toko’s een grootverpakking kopen.

Snel en makkelijk

Zoals altijd bij tomatensauzen, hoe langer de saus opstaat hoe lekkerder het wordt. De zurigheid van de tomaat wordt er dan helemaal uitgekookt, maar sowieso zijn alle smaken veel rijker. Ik adviseer dus altijd net even die 15 minuten te gebruiken en proef regelmatig. Misschien hou je wel net van een snufje meer zout bijvoorbeeld.

gehaktballen in tomatensaus met orzo
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

gehaktballen in tomatensaus met orzo

gehaktballen in tomatensaus met orzo
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram gehakt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 tl komijn (2 door gehaktballen, 1 door tomatensaus)
  • 1/2 tl kaneel
  • takje munt, fijngehakt
  • bosje verse peterselie, fijngehakt
  • 500 ml passata

Verder

  • 300 gram orzo
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen gesneden
  • bosje koriander, grof gehakt
  • Griekse yoghurt
  • zout

Instructies

  • Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, knoflook, komijn, kaneel, munt, peterselie en breng op smaak met zout. Maak gehaktballen van ongeveer 3cm in diameter.
  • Bak de gehaktballen in een pan rondom aan tot bruin gebakken. Voeg dan de passata en de overige theelepel komijn toe, breng op smaak met zout en laat minimaal 15 minuten pruttelen.
  • Verhit intussen een pan met water en kook de orzo zoals op de verpakking vermeld. Giet af en meng met de olijfolie.
  • Was de rode ui met koud water en meng dan met de koriander.
  • Serveer de orzo met de gehaktballen en saus en dien op samen met de Griekse yoghurt en rode ui salade.