Een heerlijk recept voor de feestdagen, gebraden rosbief met kruidenkorst. Het is niet zo ingewikkeld om te maken, maar ziet er super indrukwekkend uit! Daar houden we van.

Gebraden rosbief met kruidenkorst

Voor dit recept gebruik ik, in samenwerking met Bord Bia (irishbeef.nl), Iers rundvlees. Omdat ik hou van een rare rosbief moet ik echt een goede kwaliteit rundvlees gebruiken, anders is het taai, en Iers rundvlees stelt mij nooit teleur!

Iers rundvlees is zo mals omdat Ierse runderen gemiddeld 220 dagen per jaar buiten lopen en grazen dan van gras.

Temperatuur

Je kunt aannemen dat je je vlees ongeveer 25 minuten per kilogram moet braden voor medium vlees. Wil je liever rare of juist wat meer doorbakken, pas daar je braadtijd dan op aan. Voor rose vlees wil je een kerntemperatuur tussen de 51 tot 54 °C 

Bijgerechten

Ik heb er hier voor gekozen om krieltjes en spruitjes te roosteren als bijgerecht. Je kunt alles tegelijk in de oven zetten en wanneer het vlees ligt te rusten laat je de krieltjes verder bakken.

Gebraden rosbief met kruidenkorst

Gebraden rosbief met kruidenkorst
Bereidingstijd1 uur
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 kilo Iers rosbief
  • Handje peterselie, fijngehakt
  • 1 el peperkorrels, grof gemaald
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Zout naar smaak
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 kilo krieltjes
  • 500 gram spruiten, schoongemaakt

Instructies

  • Verhit de oven op 220 graden. Mengde spruiten en krieltjes met de olie en verdeel over een bakplaat. Meng in een bakje de peperkorrels, peterselie, knoflookpoeder en zout en wrijf hier de rosbief mee in en leg op een andere ovenschaal.
  • Bak beide 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak nog eens 10 minuten. Check de temperatuur als je zeker wil weten wat de gaarheid nu is.
  • Wikkel de rosbief in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten op het aanrecht. Hussel de krieltjes en spruitjesdoor en laat verder bakken terwijl het vlees licht te rusten.
  • Serveer de rosbief samen met de krieltjes (op smaak gebracht met zout) en spruiten.

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Bord Bia. Ook een fan van Iers runvlees? Probeer dan eens Giouvetsi.