Sinds Parijs ben ik dol op de combinatie vijgen en gorgonzola. De heftige smaak van blauwe kaas met het zoete van een vijgenjam, geweldig.
Flatbread
Omdat ik hier iets mee wilde doen besloot ik een heerlijke flatbread te maken. Het deeg rijst maar 1 keer en kan je daarna in de oven bakken, relatief snel dus! Mocht je echt op zoek zijn naar een pizza recept, dan kan ik je doorverwijzen naar mijn kookboek Vers Deeg.
Gorgonzola
De gorgonzola klop ik op met wat roomkaas, om het iets meer substantie te geven. Ook omdat we het deeg verder niet insmeren met een saus (zoals bij een pizza). Mocht je ervan houden kun je ook voor een heftigere blauwe kaas gaan! Ben je fan van gorgonzola, probeer dan deze soep eens.
Flatbread met vijgen, gorgonzola en prosciutto
Flatbread met vijgen, gorgonzola en prosciutto
Porties: 0
Ingrediënten
Voor het deeg
- 150 gram water, lauwwarm
- 7 gram droge gist
- 250 gram patentbloem
- 10 gram olijfolie
- 5 gram zout
Verder
- 150 gram gorgonzola
- 2 el roomkaas naturel
- 3 vijgen, in plakjes gesneden
- 5 plakjes prosciutto
- handje rucola
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Meng voor het deeg het water met de gist. Voeg de bloem en de olijfolie toe en meng kort. Voeg dan het zout toe en kneed tot een soepel deeg. Dit houdt in dat er geen duidelijke structuur in het deeg te zien moet zijn, dit kan in een keukenmachine wel een paar minuten duren.
- Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoudfolie of een vochtige schone theedoek en laat rijzen op kamertemperatuur tot verdubbeld in formaat (ongeveer 3 kwartier a een uur, afhankelijk van de temperatuur in huis).
- Klop intussen de gorgonzola met de roomkaas op tot een smeuïge massa, het is handig om dit te doen in een foodprocessor of blender. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
- Kiep het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met je vingers het deeg een beetje uit totdat het ongeveer max een halve centimeter dik is.
- Verdeel wat olijfolie over het deeg, verdeel de gorgonzola mix erover en de vijgen. Bak 25 minuten af tot gaar. Haal uit de oven en garneer met prosciutto en rucola. dien direct op.