Ben je je gewone ontbijtje zat, probeer dan eens deze flatbread met feta, za’atar, ei, burrata en koriander.

Flatbread

Het is inderdaad niet echt handig om dit nog te moeten maken in de ochtend, terwijl je het voor het ontbijt wil eten. Daarom adviseer ik je de flatbread de dag ervoor te maken. Laat afkoelen en pak dan in alu folie. De volgende dag kan je het met de toppings zo de oven inschuiven. Je kan ze ook in de vriezer bewaren. Pak ze dan afzonderlijk in en laat ze eerst ontdooien voordat ze de oven in gaan. Dit recept is trouwens gebaseerd op mijn Griekse Pita recept met een klaar kleine aanpassingen. Mocht je willen zien hoe ik die maak, zodat je dezelfde techniek hier kan aanhouden.. ik heb er een reel van gemaakt.

Za’atar

Mocht je nou denken, beetje heftig za’atar in de ochtend. Dit recept is niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op de Libanese Manoushe. Dat is een flatbread of ingesmeerd met een za’atar olie of een combinatie met kaas. Ik nam eigenlijk altijd degene met kaas erbij omdat ik enkel za’atar wat heftig vond maar vooral omdat ik gewoon van kaas hou. Je kunt za’ atar trouwens gewoon in de supermarkt kopen.

Burrata

Wat je nog meer in de supermarkt kan kopen is burrata. Dat is het romige broertje van mozzarella. De burrata bak je niet mee in de oven, dan ben je dat romige kwijt, maar doe je na het bakken over je flatbread.

Flatbread met feta, za'atar, ei, burrata en koriander
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Flatbread met feta, za’atar, ei, burrata en koriander

Flatbread met feta, za'atar, ei, burrata en koriander
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 6

Ingrediënten

Voor de flatbread

  • 240 gram lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde instant gist
  • 15 gram olijfolie
  • 350 gram patentbloem
  • 7 gram zout

Verder (let op: ingrediënten voor 2 flatbreads)

  • 50 gram feta
  • 50 gram geraspte mozzarella
  • 2 eieren
  • 1 tl za'atar
  • 1 bol burrata
  • verse koriander
  • peper, zout en chilivlokken

Instructies

  • Meng het water met de gist. Voeg de olie, bloem en het zout toe en kneed tot een soepel deeg zonder duidelijke structuur. Ik kneed in een keukenmachine en dan duurt het ongeveer 5 a 8 minuten op stand 4.
  • Deg de kom af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat staan op een warme plek tot het deeg ongeveer verdubbeld is, dit duurt gemiddeld een uur.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen, vorm van elk deel een bolletje (bekijk vooral de reel om te zien hoe je een bolletje vormt).
  • Verhit een koekenpan met een beetje zonnebloemolie op halfhoog vuur. Duw intussen met je handen het eerst gevormde bolletje uit tot een ronde flatbread ongeveer even groot als je koekenpan. Gebruik genoeg bloem op je aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Leg in de koekenpan en bak tot de onderkant goudbruin is en er bellen onstaan op de bovenkant. Keer om en bak todat deze kant ook goudbruin is. Herhaal met de rest.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel de mozzarella en feta over 2 gebakken flatbreads, maak een kuiltje in het midden en schenk hier een rauw ei in, verdeel als laatste de za'atar eroverheen. Bak 5 a 8 minuten in de oven totdat het eiwit gestold is.
  • Verdeel direct de burrata over de flatbreads en garneer met verse koriander, peper en zout en chilivlokken.