In Engeland heb ik dit geregeld gegeten, fish pie. Een heerlijke romige vulling afgedekt met, in dit geval, cheesy aardappelpuree.
Fish pie
In Engeland zijn de pies hartige varianten, gelukkig want zoete vis wil niemand. De vulling wordt afgedekt met een romige aardappelpuree en ondanks dat vis en kaas geen combi hoort te zijn doen we het lekker wel.
Ik heb vis van de markt gekocht, verse zalm, kabeljauw en garnalen, maar je kunt ook andere soorten gebruiken. Zelf heb ik dit gerecht ooit eens op in een upscale Engelse pub en daar zat ook een witvis en zalm in, garnalen is volgens mij iets minder traditioneel, maar who cares. Doe lekker waar je zin in hebt!
Cheesy aardappelpuree.
Wat is beter dan gewone romige aardappelpuree? Cheesy aardappelpuree. Ik heb cheddar gebruikt, maar ook hier kan je variëren met kaas soorten. Wil je trouwens een hele gladde puree, dan kan ik een pureeknijper aanraden. Ik zelf houd niet zo van aardappelpuree met klontjes, dus ik vind zo’n puree knijper redelijk cruciaal. Mocht je dit lekker vinden, dan heb ik nog een ander recept als aanrader voor je, namelijk Aligot.
Reel
Mocht je graag een visueel beeld hebben van hoe ik dit maak, dan kan je deze reel bekijken!
Fish pie met zalm, kabeljauw en garnalen en cheesy aardappelpuree
Ingrediënten
Voor de puree
- 600 gram aardappelen, geschild
- 50 gram roomboter
- 50 gram geraspte cheddar
- 150 ml melk
- zout
Verder
- 50 gram roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 150 gram zalm, in stukken gesneden
- 150 gram garnalen
- 150 gram kabeljauw, in stukken gesneden
- 200 gram dopewten, diepvries
- handje verse peterselie, fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
- Kook de aardappelen tot zacht, dat wil zeggen dat ze uit elkaar vallen wanneer je ze prikt met een vork.
- Giet af, pureer met een pureeknijper. Voeg de boter, melk en cheddar toe en meng tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en zet apart.
- Verhit de boter in een grote koekenpan, fruit de ui en knoflook mee. Voeg de bloem toe en roer een minuut door zodat de bloem kan garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer stevig door zodat er geen klonten ontstaan.
- Voeg de vis toe en laat pruttelen totdat de saus redelijk dik is. Voeg op het laatst de dopertwen en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
- Giet de vis vulling in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Bak het geheel nog eens 30 minuten af tot de puree mooi goudbruin is.