We weten allemaal, tenminste wel als je op deze website uitkomt, dat carbs en kaas de beste combinatie ooit is. Dus, aligot!

Aligot

Dit is een Frans gerecht waar kaas toegevoegd wordt aan aardappelpuree. Het is mega cheesy want de originele verhouding is 1:1! Dat vond ik zelf een tikje veel, dus heb er 1:2 van gemaakt. Nu ben ik een klein beetje huiverig dit aligot te noemen, want er hoort eigenlijk tomme blanche kaas in. Nu is deze wel online te bestellen, maar ik ben meer een last minute kiezer van wat ik wil eten. Ik heb dus andere kazen gebruikt. Nog steeds heerlijk, nog steeds cheesy dus ik was blij.

Aarappelpuree

Oke, voor een gladde puree ontkom je niet een een puree pers. Ik heb zelf deze, die draai je zodat je niet zoveel kracht hoeft te zetten. Je mag wat mij betreft ook stampen, maar je gaat niet hetzelfde resultaat krijgen. Je moet zelf maar even bepalen of je zo’n pers de moeite waard vindt.

Mocht je trouwens een liefhebber van aardappelpuree zijn, dan heb ik hier ook nog een hele fijne variant staan met knoflook en ui.

Kaas

Voor de kaas heb ik het mezelf makkelijk gemaakt en een zak kaasfondue kaas van de AH gekocht. Dit zijn Zwitserse kazen die lekker smaken en goed smelten. Ik vond zelf de mix heel lekker.

aligot

Cheesy aardappelpuree – aligot

Cheesy aardappelpuree – aligot
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

  • Puree pers

Ingrediënten

  • 800 gram iets kruimige aardappelen, geschild
  • 100 ml volle melk
  • 60 gram roomboter
  • 400 gram Zwitserse (kaasfondue), geraspt
  • zout, peper en verse bieslook

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot gaar en je met een vork er makkelijk in kunt prikken, zo'n 15 minuten (afhankelijk van formaat).
  • Giet de aardappelen wanneer gaar af en laat even droogstomen. Pureer met de puree knijper en doe weer terug in de pan.
  • Voeg de melk, de helft van de boter en de geraspte kaas toe en blijf doorroeren totdat alle kaas goed gesmolten is en het geheel een dradige cheesy aardappelpuree is. Breng op smaak met zout (proef goed hoeveel zout je nodig vindt).
  • Serveer over 4 a 6 porties (afhankelijk van hoeveel trek je hebt), verdeel nog wat de overgebleven roomboter over de puree en garneer met versgemalen zwarte peper en verse bieslook.