Filodeeg was een onderdeel van de baklava challenge van de maand april, maar ik vind dat het een eigen recept verdient. Filodeeg wordt namelijk voor veel meer recepten gebruikt dan alleen voor baklava!
Moeilijk?
Voordat ik begon aan de baklava challenge verklaarde iedereen me voor gek omdat ik al had aangegeven zelf filodeeg te willen maken. Ik begon dus al een beetje zenuwachtig. Ik had de week ervoor research gedaan, veel recepten gelezen en veel filmpjes gezien. Uiteindelijk ben ik maar gewoon begonnen en wat bleek? Het viel allemaal reuze mee! Ging zelfs de eerste keer al meteen goed!
Pastamachine
Ik heb trouwens nog een recept voorbij zien komen waar iemand gebruik maakte van een pastamachine. Leuk bedankt! Maar het lijkt mij dat je de vellen dan echt niet dun genoeg krijgt. Heb dit dus niet geprobeerd.
Tips
Oke, dus filodeeg maken is niet zo vreselijk moeilijk als iedereen denkt. Nu moet ik zeggen dat ik wel veel met deeg werk, dus daar heb ik een kleine voorsprong, maar dit was verder voor mij ook de eerste keer.
Heb wel nog wat tips om ervoor de zorgen dat alles goed verloopt:
– Laat het deeg lang genoeg rusten. Minimaal 1 uur, maar als je merkt dat het uitrollen niet lekker gaat..laat dan langer rusten.
– Gebruik heel erg veel maizena om ervoor te zorgen dat niets blijft plakken. Filodeeg is een plakkerig deeg en als snel zit het aan alle kanten vast. De maizena zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.
– Rol het deeg uit in fases en strooi tussendoor overal nog maizena op.
– Werk met 5 balletjes/filo deeg vellen tegelijkertijd en leg de andere opzij. Hoe langer de vellen op elkaar zitten, hoe groter de kans dat je ze niet meer los krijgt. Voorbeeld: Ik had mijn eerste 5 vellen uitgerold, haalde netjes het bovenste filodeeg velletje van de stapel en was zo trots dat het gelukt was dat ik het uitgebreid aan mijn man liet zien, er een foto van had gemaakt, die foto in mijn stories heb gedeeld en toen…zaten de overige 4 vellen aan elkaar geplakt. Lekker begin, haha.
Filodeeg
Ingrediënten
- 260 gram bloem
- 5 el olijfolie
- 1/2 tl zout
- 2 tl azijn
- 170 ml heet water
Instructies
- Meng in een kom alle ingrediënten behalve de maizena en kneed totdat het een mooi elastisch deeg is. Je kan controleren of het deeg genoeg gekneed is door een stukje uit te rekken. Het mag niet breken en als het zo dun uitrekt dat je er bijna doorheen kan kijken, dan is het goed. Blijf kneden totdat je dit kan doen, dit kan enkele minuten duren.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten.
- Rol 20 balletjes van 20 gram, leg dit op een groot bord en dek af met huishoudfolie (tegen uitdroging).
- Strooi lekker veel maizena over je aanrechtblad en pak een balletje. Rol met een deegroller uit tot een klein rondje van ongeveer 15 a 20 cm diameter. Doe dit met de overige 4 balletje ook. Strooi op elk rondje deeg weer maizena voordat je het andere rondje erop legt.
- Rol dan de 5 vellen deeg weer uit tot een iets grotere cirkel van ongeveer 25 cm. Haal de bovenste eraf en leg op je bebloemde aanrecht, strooi maizena erop en leg de volgende dan erop. Doe dit met allemaal. Op deze manier brengen we nu gewoon een extra maizena laag aan want nu gaan we de vellen helemaal uitrollen en als je deze stap overslaat is de kans groot dat je ze niet meer los krijgt van elkaar en dat zou toch vreselijk zonde zijn.
- Rol ze alle 5 weer uit tot een grote cirkel van ongeveer 30 cm. Haal ze los en leg dan op een vel bakpapier, strooi weer maizena tussen elk vel en dek af met nog een vel bakpapier.
- Herhaal dit met de overige balletjes in sets van 5.