Wij halen geregeld wat lekkers bij een Griekse Traiteur, Romios, en naast dat ze de meer standaard dingetjes hebben verkopen ze ook iets dat ze Exochico noemen.
Exochico
Een snelle google search leert mij dat exochico iets schijnt te zijn met lamsvlees, maar niet hier. Hier zijn het filodeeg pakketjes met een smeuïge vulling van kip, knoflook en feta. Fantastisch lekker! Ik noem het wel hetzelfde omdat mijn gerecht echt gebaseerd is op hun gerecht.
Filodeeg
Ik ben sowieso groot fan van filodeeg pakketjes, zoals deze tiropita. Dat is hetzelfde idee als dit gerecht, maar dan met enkel een kaasvulling. Ook heel erg lekker! Wil je liever de klassieke spanakopita, dan moet je eens een kijkje nemen in mijn kookboek Vers Deeg. Daar staat dat recept in!
Kip, knoflook en feta
De kip koken we eerst zodat het zacht en mals blijft. Ik weet het, klinkt raar, maar probeer het gewoon. Daarna maken we een licht gebonden vulling met lekker veel knoflook en kaas. We gebruiken niet enkel feta, maar ook gewone belegen geraspte kaas. Dit omdat belegen kaas licht zoet is en fijn samenwerkt in dit gerecht. Als je enkel feta gebruikt wordt het veel te heftig. Ook, extra kaas zeg ik nooit nee tegen.
Tzatziki
Dit kan natuurlijk niet ontbreken als dip. Mijn recept is het lekkerst, al zeg ik het zelf, en kun je hier terugvinden!
Exochico: Filodeeg met kip, knoflook en feta
Ingrediënten
- 8 a 10 vellen filodeeg
- 3 kipfilets
- 1 el boter
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 prei, in halve ringen gesneden
- 1 el bloem
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 100 ml water
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 100 gram feta
- 1 tl dille
- 1 tl peterselie
- peper en zout
- zonnebloemolie
Instructies
- Kook de kipfilet in ruim water tot gaar, zo'n 20 minuten. Snij dan in kleine stukjes.
- Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook en de prei aan. Voeg, wanneer de prei zacht is, de boter toe en roer een minuut of 2 door.
- Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe samen met de kip en het water. Meng goed en voeg dan de geraspte kaas, feta, dille en peterselie toe en meng weer goed. Je hebt nu een dik smeuïg mengsel. Proef en breng op smaak met peper en zout. Je verwacht misschien dat je geen extra zout nodig hebt door de bouillon en de feta, maar je wilt dit mengsel hoog op smaak brengen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snij de filodeeg vellen in de lengte door de helft, zodat je 2 stapels stroken hebt. Smeer de eerste strook licht in met zonnebloemolie en leg een flinke eetlepel vulling onderaan. Vouw het linkerpuntje naar rechtsboven, zodat je een driehoek hebt en ga verder met vouwen totdat je de hele strook hebt opgevouwen en je een driekhoekje hebt.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest. Smeer de bovenkant van elke driehoekje ook nog licht in met olie en bak dan 15 a 20 minuten af tot goudbruin en knapperig.
- Serveer met tzatziki.