Ik denk dat ik kaaskroketten lekkerder vind dan gewone kroketten, ja echt! Daarnaast is het ook nog eens een stuk sneller klaar. Voor gewone kroketten ben je natuurlijk een lange tijd bezig met het maken van het vlees, die hele stap slaan we over.
Oude kaaskroketten
Je kunt in principe elke soort kaas gebruiken die je lekker vind, maar ik vind oude kaas het lekkerst omdat deze de meeste ‘kaassmaak’ geeft.
Variaties
Je kunt naast kaas ook nog dingen als spinazie en pijnboompitten toevoegen, dat ga ik de volgende keer proberen! Zorg er alleen wel voor dat je spinazie heel goed uitgeknepen is en totaal geen vocht meer bevat. Je wilt dat dit een dik mengsel is anders houden de kroketten hun vorm niet.
Chili jam
Zelf vind ik mosterd een beetje meh bij dit recept, kan wel maar vind ik niet bijzonder. Wat ik wel bijzonder vind is om er chili jam bij te serveren. Volgens mij is dit nu vaker te koop in de supermarkt, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken! Het recept vind je hier terug.
Kaaskroketten
Ingrediënten
- 35 gram ongezouten roomboter
- 80 gram bloem
- 265 ml volle melk
- 200 gram geraspte oude kaas
- peper en zout
- kommetje bloem
- 1 eiwit opgeklopt met een beetje zonnebloemolie
- kommetje paneermeel
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Smelt in een steelpan de boter, voeg dan in 1x de bloem toe en roer een minuut of 2 door zodat de bloem kan garen.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe en klop goed door zodat er geen klontjes inzitten.
- Voeg de geraspte kaas toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat op het vuur zodat de kaas kan smelten en het mengsel dikker kan worden. Je wilt dat het een soort deegbal is dat van de pan loskomt.
- Laat dit vervolgens afkoelen tot minimaal kamertemperatuur. Dit is niet zodat het verder kan opstijven, dit is puur zodat je je handen niet verbrand straks.
- Verdeel je vulling in porties van ongeveer 40 gram. Vorm in een klein kroketje en haal als eerste door de bloem, dan het eiwit en als laatste door de paneermeel. Herhaal met de rest.
- Leg de kroketten een uurtje in de vriezer zodat ze iets kunnen uitharden. Je kunt ze in de vriezer bewaren, maar houd er dan rekening mee dat ze door en door bevroren zijn dan en langer moeten bakken. Het risico bestaat dan wel dat ze kunnen gaan lekken tijdens het bakken (omdat ze paar 1 paneerlaag hebben, maar dat vind ik persoonlijk lekkerder dan 2 lagen)
- Verhit de olie tot ongeveer 180 graden en bak de kroketten 2 minuten tot mooi goudbruin. Omdat de vulling nog niet bevroren is gaat het bakken lekker snel en heb je minder risico dat de kaas er tijdens het bakken uitloopt.
- Serveer met chili jam.