Ik ben een groot liefhebber van dumplings en gyoza. Dumplings zijn Chinees, gyoza meer Japans. Bij gyoza is het deeg wat dunner. We gebruiken hier hetzelfde deeg, maar rollen het minder dun uit. Ook is de vulling wat anders.
Dumplings
Het moeilijkste is het vouwen, er zijn veel manieren van vouwen, maar ik vond het leuk om de ronde vorm eens te proberen. Het is amper uit te leggen in woorden hoe je dat moet doen, dus zal ik hieronder een filmpje posten. Hier staan meer methodes in, maar wil je ook rond dan moet je kijken vanaf minuut 06:50.
Zoals ik al zei is het deeg hetzelfde als in mijn gyoza recept dus ik zal het hier niet herhalen. Hier laten we het ook een uurtje rusten, maar in plaats van het uitrollen met een pastamachine rollen we hier uit met een deegroller. Het moet dus minder dun worden dan bij gyoza. Wél gebruik ik een ronde uitsteekvorm van ongeveer 10cm om perfecte rondjes te krijgen.
Je kunt ze helemaal stomen, maar ik vind het ’t lekkerst als één kant krokant gebakken is. Na het bakken dip ik de krokante kant direct in zwarte sesamzaadjes voor extra crunch en smaak.
Serveer met een sojasaus of, ook lekker, een mix van sojasaus en wat sesamolie.
dumplings
Benodigdheden
- deegroller
- uitsteekvorm
Ingrediënten
- 1 portie deeg
- 250 half om half gehakt
- 200 garnalen, fijngehakt
- 1 tl gember, fijngeraspt
- 3 tenen knoflook, fijngeraspt
- 1 tl zout
- 2 tl chinese 5 spice te koop in de supermarkt
- 1 bosui, heel fijn gesneden
- 2 el sojasaus
- zwart sesamzaad
- zonnebloemolie
- sojasaus (en sesamolie) voor dip
Instructies
- Laat het deeg in wat huishoudfolie een uurtje rusten.
- Meng intussen het gehakt, de fijngehakte garnalen, gember, knoflook, zout, 5 spice, bosui en sojasaus. Meng goed en laat intrekken in de koelkast terwijl het deeg ligt te rusten.
- Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het eerste stuk uit op een bebloemd aanrecht. Rol tot het deeg zo dun mogelijk is en steek dan rondjes uit met het uitsteekvorm (of glas).
- Vul de rondjes met een flinke theelepel vulling en vouw op zoals in bovenstaand filmpje. Herhaal met de rest. Je kunt het restantdeeg weer samen kneden en uitrollen. Gaat het uitrollen niet zo makkelijk, laat het deeg dan een kwartiertje rusten zodat de gluten weer ontspannen. Daarna zal het rollen makkelijker gaan.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de dumplings totdat de onderkant goudbruin is (check geregeld). Voeg dan een scheut, ongeveer 50 gram water, toe aan de pan en leg de deksel erop. Laat dit zo'n 3 minuten stomen totdat de bovenkant van het deeg ook gaar is.
- Zet intussen een schaaltje met zwart sesamzaad klaar.
- Dip de onderkant, de krokante kant, direct in wat zwart sesamzaad en serveer met een dipsaus van sojasaus met eventueel wat sesamolie.