Een cruffin is een combinatie van een croissant en een muffin. Dit omdat we gelamineerd gerezen bladerdeeg gebruiken, net als voor croissants, maar we laten het deeg rijzen en bakken het af in een muffinvorm. Je kunt ze na het bakken vullen met bijvoorbeeld chocolade of een custard, maar ik smeer het deeg van tevoren in met nutella.

Cruffin

Je zou hier kant en klaar croissantdeeg voor kunnen gebruiken, maar dan krijg je niet die perfecte laagjes omdat dit niet een klassiek gelamineerd deeg is. Geloof mij als ik zeg dat deeg lamineren echt een stuk minder ingewikkeld is dan je denkt. In mijn recept voor croissants leg ik het hele proces uit en er staat zelfs een filmpje in om het nog duidelijker te maken.

Die laagjes ontstaan trouwens doordat de boter niet in het deeg gekneed wordt, maar erin gevouwen. Dit zorgt ervoor dat tijdens het bakken het water in de boter verdampt en het deeg per laagje omhoog duwt als het ware. Daarom is het zo belangrijk dat je de boter koud houdt in dit hele proces, het mag echt niet met het deeg mengen.

Nutella

Ik heb verder makkelijk gedaan en als chocolade pasta Nutella gebruikt (no spon). Wil je ook graag een eigen chocoladepasta maken, gebruik dan het recept van de pasta voor Babka in mijn kookboek Vers Deeg als je dat hebt.

cruffin
cruffin
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Cruffin

Cruffins met nutella
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Porties: 12

Benodigdheden

 • muffin bakvorm voor 12 muffins

Ingrediënten

 • 1 portie croissantdeeg
 • nutella naar smaak
 • 1 ei, opgeklopt
 • 50 gram kristalsuiker
 • 1 tl kaneel

Instructies

 • Wanneer je alle stappen van het bladerdeeg recept hebt gevolgd en het deeg heeft de laatste 30 minuten in de koelkast gelegen (stap 7 in het croissantrecept) ben je klaar om met dit recept verder te gaan.
 • Rol het deeg, op een licht bebloemd aanrecht, uit tot een lap van ongeveer 30 cm (breedte) bij 20 cm (lengte). Verwarm intussen de pot nutella in de magnetron zodat de pasta makkelijk smeerbaar is.
 • Smeer het deeg in met een dun laagje nutella, houd de randjes vrij. Rol het deeg dan op zodat je een sigaar hebt van 25 cm lang.
 • Snij 12 plakken deeg van ongeveer 2.5 cm dik en leg in de muffinvorm. Dek licht af met huishoudfolie (tip: smeer de folie in met een klein beetje olijfolie zodat het niet aan het deeg blijft plakken) en laat rijzen tot verdubbeld, ongeveer 45 minuten maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis.
 • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
 • Smeer de muffins na het rijzen voorzichtig in met het opgeklopte ei en bak ze dan af tot goudbruin, ongeveer 15 minuten.
 • Meng intussen in een kommetje of diep bord de suiker met de kaneel. Wentel de cruffins na het bakken hier direct doorheen. Wanneer ze teveel afgekoeld zijn blijft de suiker namelijk niet meer plakken.
 • Je kunt de cruffins direct opdienen.

Notities

Wil je dit de avond van tevoren maken zodat je de cruffins in de ochtend alleen nog maar hoeft af te bakken, dan kan dat ook!
Stel je wilt op zondag dit voor het ontbijt, dan is het stappenplan als volg:
Vrijdag avond: Maak het deeg, dek af en zet in de koelkast.
Zaterdag: volg alle stappen voor het lamineren van het deeg.
Zaterdag avond: rol het deeg uit, smeer in met nutella, rol op, snij plakken en leg in een muffin vorm. Dek nu goed af met eerst huishoudfolie en stop dan het geheel in een plastic tas. Op deze manier weet je zeker dat het deeg niet uitdroogt ‘s nachts. 
Zondag ochtend: Verwarm de oven voor en bak de cruffins direct vanuit de koelkast af (wel eerst insmeren met opgeklopt ei).
Tijdens het afkoelen van het deeg in de koelkast zal het door blijven rijzen, maar dat proces vertraagt steeds meer. Hoe kouder de koelkast staat, hoe sneller het deeg afgekoeld is, hoe beperkter de rijs is. Ik zelf zet mijn koelkast in dit soort gevallen op 5 graden.