croissant loaf

Croissant loaf

Ik denk dat we ondertussen allemaal weten dat ik een groot fan ben van de croissant dus enter de croissant loaf. Dit recept is bijna helemaal het originele recept, maar dan een kleine afwijking op het einde.

Gelamineerd deeg

Hoe je het deeg maakt en lamineert verwijs ik je graag naar het originele recept. In dat recept staat ook een handig filmpje, dus dat kan niet misgaan!

Croissant loaf

Pas op het einde, wanneer je deeg klaar is en je driehoekjes zou snijden, daar is dit recept anders. Hier rollen we het deeg uit tot een langwerpige lap, smeren we het in met zachte boter en strooien we er kaneelsuiker overheen. Dan rollen we het op, snijden we plakken en leggen we het in een bakvorm.

Wel is het nog steeds heel erg belangrijk om de boter koud te houden. Leg tussendoor het deeg in de koelkast of in de viezer en werk snel. Als de boter smelt mengt het met het deeg en krijg je meer een soort cake dan echt die laagjes.

Belangrijk is ook om ruimte tussen de rollen over te houden, zodat het deeg goed kan rijzen. Als alles al strak zit voor de 2e rijs kan het deeg geen kant op en blijft het te compact. Ik zelf heb gekozen voor een liggende rol en een paar staande, maar je kunt zelf bepalen hoe je je bakblik invult.

Het resultaat is zacht brood met heerlijke laagjes. De kaneelsuiker maakt het geheel ook extra smeuïg.

Croissant loaf

Croissant loaf
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 d

Benodigdheden

  • Bakblik van ongeveer 20cm lang en 8 cm breed

Ingrediënten

  • 1 portie croissantdeeg
  • 2 el ongezouten roomboter, zacht en smeerbaar +extra voor invetten bakblik
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • ei, losgeklopt

Instructies

  • Na de laatste koelperiode, rol het deeg uit tot een lap van 30cm breed en ongeveer 40 cm lang.
  • Smeer in met de zachte boter. Meng de suiker en kaneelpoeder en strooi over de boter.
  • Rol vanaf de onderkant zo strak mogelijk op tot een sigaar. Zorg dat het deeg koud is anders blijft het aan je aanrecht plakken. Wikkel in huishoudfolie en laat nog 15 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Vet het bakblik in en beleg met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en snij 1 stuk van ongeveer 7cm breed en leg deze in het midden. Snij 5 stukken van ongeveer 6cm en verdeel deze over het bakblik. Dek af met hushoudfolie en laat op kamertemperatuur rijzen tot ongeveer verdubbeld in formaat. (Bij mij duurde dit een uurtje)
  • Verwarm intussen de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • Smeer, wanneer het deeg goed gerezen in, de bovenkant voorzichtig in met opgeklopt ei en bak het geheel 25 a 30 minuten af in de oven. Laat 15 minuten afkoelen in het bakblik en laat daarna verder afkoelen op een afkoelrek.
  • Vanaf kamertemperatuur kun je plakken snijden, daarvoor is het deeg nog te heet en trek je het brood uit elkaar. Eet direct op, dit is niet iets dat goed bewaart.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch