Ik ben dol op een lemon meringue taart, voor mij is dat de ideale balans tussen zuur en zoet. Het recept van de taart zelf komt straks in mijn nieuwe kookboek Zoet Deeg dus daar moeten we nog even op wachten. Om alvast een beetje in de sfeer voor Zoet Deeg te komen leek het me een leuk idee om de taart in cupcake vorm te maken.
Citroen cupcakes met meringue frosting
De meringue maken we met verhit ei/suiker, op deze manier hoeft het niet meer te garen en hoef je het enkel nog te branden. Wanneer je ei en suiker opklopt voor bijvoorbeeld een pavlova, dan verhit je niets want het gaat toch nog de oven in.
Wat je voor dit recept dus wel nodig hebt is een gasbrander. Het werkt niet om deze onder de gril te zetten. Ik gebruik mijn brander best veel voor onder andere desserts zoals dit of crème brulee, maar ook om gekookte mais snel mee te branden bijvoorbeeld. Zelf vind ik deze heel fijn, andere merk ik gaan snel kapot. Daarnaast heb je een thermometer nodig om te controleren of je suiker/eiwitten mengsel boven de 70 graden uitkomt. Je kunt deze stap overslaan als je geen angst voor salmonella hebt. Tot slot is een muffinpan erg handig zodat de cupcakes allemaal netjes dezelfde vorm hebben (en niet opeens tijdens het bakken uitzakken) en een spuitzak met gekartelde spuitmond voor het opspuiten van de meringue. Optionele stappen, maar zorgt er wel voor dat je cupcakes er prachtig uitzien.
Citroen cupcakes met een meringue frosting
Benodigdheden
- Gasbrander
- muffinpan 12
- cupcake papieren vormpjes 12 stuks
- thermometer
- Spuitzak met gekartelde spuitmond
Ingrediënten
Voor de cupcakes
- 115 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatur
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 3 gram vanille extract
- 120 gram karnemelk
- rasp van 1 citroen
- 50 gram citroensap (ongeveer 1 citroen)
- 200 gram tarwebloem
- 10 gram bakpoeder
Voor de meringue
- 2 eiwitten
- 100 gram fijne kristalsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
- Klop de boter met de suiker op tot een romige massa, schraap indien nodig af en toe de zijkanten naar beneden. Voeg één voor één de eieren toe en meng tot helemaal opgenomen.
- Voeg de vanille, karnemelk, citroensap en citroenrasp toe en meng. Meng intussen de bloem met de bakpoeder en voeg dit aan het mengsel toe. Klop door tot nét gecombineerd.
- Vul de muffinpan met de 12 cupcakevormpjes (dit is zodat de cupcakes hun vorm goed behouden) en verdeel het beslag over de 12 cupcakes.
- Bak 20 minuten af, totdat een je een sateprikker er schoon uit kan halen en de cupcakes gaar zijn. Laat afkoelen.
- Doe de suiker en de eiwitten in een kom en verhit, al kloppend, au bain marie tot 70 graden. Vanaf deze temperatuur kan salmonelle geen issue meer zijn. Klop daarna de eiwitten met de suiker op tot je stijve pieken hebt en de suikerkorrel helemaal is opgelost.
- Doe de meringue in een spuitzak en spuit in een swirl op de cupcake. Dien direct op.
- Bewaar de cupcakes in de koelkast, je kunt ze 3 a 4 dagen bewaren.