Deze cilbir zalm is lekker fusion gerecht, geinspireerd door cilbir (het Turkse ontbijtgerecht). Ik zag een versie hiervan voorbij komen bij Zena’s Kitchen en ik wist dat ik dit ook moest maken. Zij deed dit met chiliboter, zoals je cilbir ook maakt, maar ik gebruik een shortcut versie met crispy chili olie.
Cilbir zalm
Verder is de zalm in combinatie met de frisse yoghurt en de pittige olie echt super lekker. Je kunt ook een groot stuk zalm bakken, dit zou zelfs in de oven kunnen, en het dan serveren op een grote schaal met de yoghurt en olie. Dat heb ik ook een keer gedaan met een etentje en dit viel heel goed in de smaak.
Wil je een filmpje zien van hoe ik dit heb gemaakt, bekijk deze dan hier.
Cilbir zalm
Cilbir zalm
Servings: 2
Ingrediënten
- 200 gram Griekse yoghurt (hoe dikker hoe beter)
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 zalmfilets
- olijfolie
- 2 el crispy chili olie
- 2 takjes dille
Instructies
- Verhit de olie in een koekenpan. Breng de zalm op smaak met peper en zout en bak eerst de huidkant. Laat rustig bakken tot de huid vanzelf niet meer aan de pan blijft plakken, zo wordt ie super krokant. Keer om en bak de andere kant tot de gewenste gaarheid bereikt is.
- Meng de yoghurt met de geraspte knoflook en breng op smaak met een snufje zout.
- Verdeel de yoghurt op een bord (of over 2 borden als je dit makkelijker vindt) en leg hier de gebakken zalm op. Verdeel de crispy chili olie hier overheen en garneer met de dille.