beef tataki

Beef tataki

Voor deze beef tataki moet je een liefhebber zijn van rauw vlees én moet je vlees gebruiken van goede kwaliteit. Wanneer je geen goede kwaliteit vlees gebruikt is het vlees veel te taai en is dit niet fijn om te eten.

Tataki

Bij een tataki bak je iets kort, op hoge temperatuur. Daarna zorg je ervoor dat de temperatuur snel weer omlaag gebracht wordt omdat je niet wil dat het vlees verder gaart. Het is dus een koud gerecht, heerlijk als voorgerecht maar met een salade ook prima als hoofdgerecht.

Iers rundvlees

Je moet dus zorgen dat je kwaliteitsvlees gebruikt, dit omdat je het praktisch rauw eet. Dit recept heb ik dan ook in samenwerking gemaakt met Bord Bia, de Ierse foodboard die de kwaliteit van Iers rundvlees wil waarborgen. Smaak en malsheid wordt onder andere bepaald door het ras, maar ook door voeding en beweging. Ierse runderen lopen gemiddeld 220 dagen per jaar buiten en grazen dan van gras. Deze combinatie zorgt voor een heerlijke smaak en mals vlees. Je kunt Iers rundvlees bij alle supermarkten kopen, op de verpakking staat de herkomst.

Beef tataki

Beef tataki
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur
Porties: 2

Benodigdheden

  • Vriezerzakje

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 gram Ierse kogelbiefstuk
  • sesamzaadjes

Voor de saus

  • 1 el sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl chiliolie
  • 1/2 tl gember

Verder

  • extra zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook, in fijne plakjes gesneden
  • 1 bosui, in dunne ringen gesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Laat het vlees op temperatuur komen, dep droog, breng goed op smaak met peper en zout en wentel door de sesamzaadjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees kort (1 minuut aan beide kanten), op hoog vuur, aan tot de buitenkant goed gebakken is.
  • Doe het vlees in een vriezerzakje en leg 30 minuten in de vriezer. Dit is belangrijk omdat het vlees goed moet afkoelen zodat het niet verder gaart.
  • Meng intussen voor de saus alle ingrediënten. Giet door een zeefje zodat het een gladde saus is zonder chilivlokken en zet apart.
  • Verhit intussen ook een steelpannetje met een laag zonnebloemolie en voeg de plakjes knoflook hier aan toe. Frituur 2 a 3 minuten, totdat de knoflook krokant en goudbruin is. Laat op wat keukenpapier uitlekken.
  • Snij het vlees in plakjes, zo dun mogelijk. Serveer met de saus en garneer met bosui en de krokante knoflook.

Dit artikel is een samenwerking met Bord Bia.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch