Een nieuwe maand, een nieuwe challenge. Dit keer was de challenge arancini. Dat zijn risotto balletjes met een mozzarella vulling. Deze worden gepaneerd en gefrituurd zodat de mozzarella lekker smelt. Heerlijk!
Arancini
Dit is een typisch Siciliaans gerecht. In Rome hebben ze iets dat erop lijkt, suppli, maar er zal vast een reden zijn waarom je deze twee dingen echt niet door elkaar moet halen.
Risotto
Je maakt het dus met risotto. Het liefst risotto van een dag of twee oud. Ideaal want dat heb je twee heerlijke maaltijden met maar 1x de moeite.
Moeilijk
Vond ik dit een lastig gerecht? Niet echt eigenlijk. Ik maak risotto al heel lang en als dat goed is kan de rest bijna niet meer mis gaan. Je moet wel oppassen dat je risotto niet te ver doorgegaard is, dan wordt het te papperig en dat is na het frituren niet fijn.
Chili olie
Ik heb een chili olie erbij geserveerd en dat is een dikke aanrader. Heel simpel, ik heb deze fijngehakte chili’s gekocht, daar een teentje fijngehakte knoflook doorheen gedaan en wat olijfolie. Super lekker.
Arancini
Ingrediënten
Voor de risotto
- 150 gram risotto
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 tl saffraan
- 1 bouillonblokje
- 1 liter kokend water
- 2 el creme fraiche
- 70 gram parmezaanse kaas
- peper
- scheutje olijfolie
Voor de arancini
- 1 bol mozzarella, in blokjes gesneden
- kommetje bloem
- kommetje paneermeel
- kommetje met 1 losgeklopt ei
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Ik weet dat dit niet is hoe het hoort, maar dit werkt voor mij en geeft minder gedoe. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg de saffraan en risotto toe en fruit mee totdat de risotto glazig is.
- Voeg dan het bouillonblokje toe en beetje bij beetje kokend water. Blijf roeren en wanneer de risotto te droog wordt voeg je weer wat water toe. Herhaal dit totdat de risotto gaar is, na zo'n 20 minuten,
- Zorg ervoor dat de risotto niet meer nat is wanneer je de creme fraiche en parmezaan toevoegt. Is je risotto te droog na het toevoegen, schenk er dan nog wat water bij. Je wil een romige risotto en wanneer je een lepel door de rijst heen trekt moet de risotto langzaam weer de pan bedekken. Breng op smaak met peper.
- Wanneer je speciaal risotto maakt voor de arancini moet je het nu laten afkoelen en in de koelkast zetten voor de volgende dag. Ik raad aan extra te maken zodat je nu lekker kan gaan eten en morgen de arancini kan maken.
- Pak een eetlepel risotto en duw een beetje plat op je hand. Leg er een blokje mozzarella op, vouw dicht en rol totdat je een mooi bolletje hebt. Dit werkt het beste met vochtige handen.
- Haal dit bolletje eerst door de bloem, dan het ei en dan de paneer. Herhaal met de rest.
- Verwarm de frituurpan of een flinke laag zonnebloemolie. In de tussentijd kan je de arancini even in de vriezer leggen.
- Frituur de arancini totdat ze diepbruin van kleur zijn. Serveer direct.
Joyce zegt:
Klinkt heerlijk! Wat voor groente zal hier lekker bij zijn als je het de eerste dag “gewoon” eet?
foodfromclaudnine zegt:
Ik doe er vaak champignons doorheen, asperges gegrild erbij is ook heel lekker!