30 maart is het International Zero Waste day en ik werd door Pink Lady® uitgedaagd een recept te maken waar ik de hele appel kon gebruiken, dus schil én kern. En ik moet zeggen, ik heb een fantastisch recept bedacht. Appel scones met een jam van appelschillen en kern.

Appel scones met appel jam

De schillen en kern van de appel gebruik ik dus voor de jam. Je zet dit op met wat water en laat het 30 minuten koken. Dan gaat het door een zeef, druk de schillen goed uit want je wil zoveel mogelijk van die rode kleurstof, en daarna breng je de vloeistof met geleisuiker aan de kook. Laat koken tot de suiker helemaal is opgelost, laat afkoelen en schenk in een (steriel) potje. Dat is de jam!

Het vruchtvlees van de appels gebruik je voor de scones. Scones zijn heel erg simpel om te maken en het is vooral heel erg snel klaar. Je wilt het deeg, nadat de melk erbij gaat, zo min mogelijk kneden want hoe minder je kneed, hoe fijner de textuur is. Verder werkt dit recept goed met de Pink Lady appel omdat die van nature zoet zijn en een zuurtje hebben, ideaal!

De Pink Lady® Europe Assocciaton

De Pink Lady® Europe Assocciaton heeft zich toegewijd aan een duurzame productie door middel van 14 afspraken. Minder afval is één van die toewijdingen. Zo wordt er bijvoorbeeld geen single-use plastic gebruikt en is de verpakking 100% HSC karton.
is.

Appel scones met appel jam

Appel scones met appel jam
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 12

Ingrediënten

Voor de jam

  • Schillen en kern van 3 appels
  • 250 ml water
  • 250 gram geleisuiker

Voor de scones

  • 675 gram zelfrijzend bakmeel (+ extra voor bebloemen aanrecht)
  • 150 gram boter, koud en in blokjes
  • 150 gram kristalsuiker
  • Vruchtvlees van 3 appels, in blokjes gesneden
  • 360 ml melk (+ extra voor het insmeren van de scones)

Instructies

  • Breng de schillen en de kern van de appels met het water aan de kook en laat 30 minuten pruttelen. Haal dan dooreen vergiet, vang het vocht op, en druk de schillen goed uit zodat je het maximale van de kleur eruit krijgt.
  • Voeg de geleisuiker toe en breng al roerend weer aan de kook. Haal van het vuur wanneer de suiker gesmolten is. Giet in een (steriel) potje en laat helemaal afkoelen. Bewaar in de koelkast
  • Verwarm voor de scones de oven voor op 220 graden.
  • Meng de bloem met de boter en wrijf met je vingers door de boter tot je een korrelig deeg hebt. Voeg de suiker ende appelblokjes toe, meng door. Voeg de melk toe, meng met een lepel door tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Bebloem het aanrecht en stort je deeg op het aanrecht. Kneed 2 a 3 keer door en duw met je handen uit tot ongeveer3cm dik. Steek scones uit van 5 a 6 cm met een uitsteekring of een glas. Let opdat je niet draait tijdens het uitsteken, door te draaien kan het zijn dat de scones minder goed rijzen. Je kunt de restjes kort doorkneden en proberen er meer scones uit te halen.
  • Dep de bovenkant in met melk en bak de scones 15 a 20 minuten af, tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
  • Serveer de scones met clotted cream of room en de appel jam.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Pink Lady.