Deze aardappel-kaaskroketjes met Beemster Signature Aged zijn een perfecte borrelhap. Iedereen heeft tijdens de borrel zin in een warme snack en deze kroketjes zijn heel makkelijk en leuk om te maken. Je kunt ze ook een dag of twee van tevoren maken zodat je op de avond zelf niet meer in de keuken hoeft te staan, op het frituren na.

Aardappel-kaaskroketjes met Beemster Signature Aged

De Beemster Signature Aged is een borrelkaas die rijk en pittig van smaak is door de lange natuurlijke rijping van ±10 maanden. Dit is precies wat je wil, want we serveren deze kroketjes met een tomaten chili chutney en dat is een heel goede combinatie. Je blijft de kaas goed proeven, zeker in de nasmaak.

Tips

Je kunt in plaats van frituren de kroketjes ook in een airfryer bakken, maar ze blijven dan wat lichter van kleur en worden minder krokant. Verder kan je ze 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Houd er rekening mee dat als je ze bevroren frituurt, ze 2 tot 3 minuten langer nodig hebben.


Grote kans dat je wat van de tomaten chili chutney overhoudt, dit is ook enorm lekker op een heerlijke tosti met Beemster kaas of een hartige scone. Je kunt de chutney 1 à 2 weken bewaren in de koelkast.

Aardappel-kaaskroketjes met Beemster Signature Aged

Aardappel-kaaskroketjesmet Beemster Signature Aged
Bereidingstijd1 uur
Porties: 17 stuks

Benodigdheden

  • pureestamp, blender of foodprocessor

Ingrediënten

Voor de kroketjes

  • 750 gram geschilde iets kruimige aardappels
  • 150 gram Beemster Signature Aged,
  • 2 eieren
  • 75 gram paneermeel

Voor de chutney(pot van 500 ml ongeveer)

  • 3 tenen knoflook
  • 4 chilipepers
  • Stukje gembervan ongeveer 3 cm, geschild
  • 500 gram tomaten
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram appelcider azijn

Instructies

  • Blend voor de chutney de knoflook, chilipepers (zonder steeltje) en gember tot dit fijn is. Voeg dan de tomaten toe en pureer mee tot ook dit fijn is. Doe dit in een steelpan samen met de lichtbruine basterdsuiker en de appelcider azijn en laat 30 tot 40 minuten pruttelen, totdat het mengsel begint in te dikken. Laat afkoelen, doe in een weckpot en bewaar in de koelkast.
  • Voor de kroketjes snijd je de aardappels in blokjes en kook je deze tot je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet af en laat een paar minuten uitstomen.
  • Rasp intussen de Beemster Signature Aged.
  • Pureer de aardappels, voeg de Beemster kaas en een eidooier toe. (Bewaar het eiwit in een apart bord, dit gebruik je zo meteen met het andere ei voor het paneren.) Mengdoor en breng hoog op smaak met zout. Laat afkoelen, in ieder geval totdat je de vulling makkelijk in je handen kan houden.
  • Zet een bord klaar met het overgebleven eiwit, voeg hier het andere ei aan toe en kluts het door elkaar. Zet een ander bord klaar met de paneermeel.
  • Maak porties vulling van 45 gram. Vorm in een kroketje, haal door het eiwit en daarna door de paneermeel. Leg op een bakplaat en herhaal met de rest. Laat dit minimaal 30 minuten uitharden in de koelkast.
  • Verhit intussen een frituurpan tot 175 graden. Bak, wanneer de olie heet is, de kroketjes in etappes af zodat de pan niet te vol zit. Laat even uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal met de rest en serveer de kroketjes samen met de tomatenchili chutney.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Beemster.