Ik ben al tijden bezig met het recept van dit no knead brood. Zoveel verschillende bereidingswijze heb ik geprobeerd. Ik wilde namelijk een heerlijk open brood dat qua structuur in de buurt kwam van zuurdesembrood. Het is eindelijk gelukt!
No knead brood
Dit brood hoef je letterlijk niet te kneden, je hoeft er sowieso heel weinig mee te doen. Het is op basis van gist, dus je hebt ook geen starter nodig, maar je kunt wel wat inactieve starter toevoegen, puur voor de smaak. Houd er rekening mee dat ondanks dat je starter inactief is, omdat het zo lang staat kan het meehelpen aan het rijsproces. Dat houdt in dat je een gram minder gist kunt gebruiken. Ik zal het hier in het recept verder niet over hebben puur omdat het anders verwarrend wordt.
Wat heb je nodig?
Een kom om je deeg in te mengen, een rijsmand of kom om je deeg in te laten rusten en het liefst een gietijzeren pan. Ik bak mijn brood altijd in een gietijzeren pan. Dit omdat je voor brood stoom nodig hebt. De stoom zorgt ervoor dat de korst zacht blijft waardoor het brood tijdens het bakken nog kan uitzetten. Zonder stoom bakt de korst meteen hard, kan het brood niet uitzetten en heb je een compact brood. Gietijzeren pan met zware deksel die geen stoom laat ontsnappen vind ik dus cruciaal.
Verder vind ik het makkelijker om brood te vormen in een batard, dat is een ovaal. Dit blijft bij mij veel steviger zitten dan een rond bolletje. Ik gebruik dan ook altijd mijn ovale rijsmand en mijn ovale gietijzeren pan. Ik kan me voorstellen dat jij dat niet hebt, dus gebruik dan een ronde kom van ongeveer 22cm diameter en een ronde gietijzeren pan van ongeveer 24cm.
In dit YouToube filmpje laat ik zien hoe ik een batard vorm en dit filmpje is van iemand anders die een bolletje vormt. Het deeg is relatief zacht en plakkerig, dus gebruik voldoende bloem en probeer het niet teveel te bewerken, je wil niet alle lucht uit je deeg drukken tijdens het vormen.
no knead brood
Benodigdheden
- gietijzeren pan met deksel
- kom of rijsmand van 22cm diameter
Ingrediënten
- 350 gram water
- 3 gram droge instant gist
- 500 gram patentbloem (of T65)
- 10 gram zout
Instructies
- Meng het water met de gist tot de gist is opgelost.
- Voeg de bloem en het zout toe en meng door tot je een deeg hebt zonder droge plekjes. Als je dit met je hand wil doen, maak je hand dan eerst nat. Dat helpt met de plakkerigheid.
- Dek af met huishoudfolie, stop in een plastic tas (dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt) en doe in de koelkast. *koelkast op 5 graden.
- Laat het deeg tussen de 12 en 16 uur in de koelkast staan, tot duidelijke luchtbellen zijn ontstaan.
- Bestuif je werkblad met ruim bloem, vorm je deeg in een bolletje of een batard en laat 2 uur rusten in je bebloemde rijsmand, afgedekt.
- Verhit intussen de gietijzeren pan in de oven voor op 250 graden (hetelucht). Doe dit minimaal 45 minuten. Hoe heter hoe beter.
- Keer het deeg om op wat bakpapier, snij in met een streep door het midden met een heel scherp mes of scheermesje, en laat het met bakpapier in de pan zakken. Pas op, de pan is bloedheet. Doe de deksel op de pan en laat het brood 20 minuten bakken.
- Haal uit de oven, verwijdere deksel, en laat het brood nog eens 15 a 20 minuten bakken totdat het goud tot diepbruin is. De kerntemperatuur moet 96 graden zijn, maar met deze tijden is mijn brood altijd gaar.
- Laat helemaal afkoelen op een afkoelrek, snij daarna pas aan. Het afkoelen is belangrijk, anders wordt de binnenkant een beetje gummy-achtig.
Marieke zegt:
Ontzettend fijn recept, lukt iedere keer weer. Soms voeg ik wat vijgen, noten oid toe aan het recept voor de afwisseling.
Lisa zegt:
Is stap 8 bakken zonder deksel in de oven?
foodfromclaudnine zegt:
Yep, verwijder de deksel en bak dan verder in de oven totdat het brood mooi goudbruin is.
Kim zegt:
Kan het brood ook worden ingevroren?
foodfromclaudnine zegt:
Bedoel je na het bakken? Ja hoor, al zou ik het dan wel eerst in plakken snijden. Is net wat makkelijker.
Anoniem zegt:
Hoi, kan je het brood ook in de stoomoven bakken ipv in een gietijzerenpan?