Wat schreeuw meer feestdagen dan mandarijnen? Ik vind het dus een ideale tijd voor een lekkere pavlova met mandarijn curd.
Mandarijn curd
Het klinkt misschien ingewikkeld maar het is super simpel om te maken! Hier koken we de curd au bain marie, dat zorgt ervoor dat je alles in 1x kan mengen omdat je door de indirecte hitte je geen zorgen hoeft te maken om roerei. Nadeel van deze methode is dat je wat langer bezig bent met alles inkoken. Maar je hoeft niet constant te roeren, gewoon af en toe doorroeren is voldoende.
Pavlova
Een pavlova is niets meer dan gebakken meringue. Dit doe je op een relatief lage temperatuur voor een langere tijd. Hoe hoger je pavlova, hoe langer de baktijd. Deze heb ik 2 uur gebakken. Vervolgens laat je de pavlova afkoelen in de oven, steek een pollepel tussen de deur zodat deze op een kier staat. Kijk hier nog voor tips over de perfecte meringue.
Pavlova met mandarijn curd
Benodigdheden
- Keukenmachine of elektische klopper
Ingrediënten
Voor de pavlova
- 150 gram eiwitten
- 300 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl cream of tartar
- 1 el maizena
Mandarijn curd
- 4 eidooiers
- 125 gram kristalsuiker
- 75 ml mandarijn sap
- 75 gram roomboter, in blokjes gesneden
Instructies
- Verhit de oven voor op 130 graden.
- Klop de eiwitten op met de cream of tartar totdat het al een beetje stijfgeklopt is. Voeg lepel voor lepel de suiker toe en klop helemaal stijf en zodat alle suikerkorrels opgelost zijn. Voeg de maizena toe en klop nog 30 seconden door.
- Beleg een bakplaat met bakpapier. Wanneer je de pavlova opdient op een schaal of plateau zou je eerst die vorm op het bakpapier kunnen natrekken met een pen zodat je weet dat het past. Verdeel de pavlova in deze vorm, zorg dat de bovenkant plat is zodat je daar later het fruit op kan leggen. Trek met de bolle kant van een lepel langs de zijkant omhoog voor dit mooie patroon.
- Schuif de meringue de oven in en verlaag de temperatuur direct naar 90 graden. Bak 1.5 a 2 uur (afhankelijk van hoe hoog je pavlova is) af en zet de oven uit. Probeer in de tussentijd niet de oven open te trekken, dit kan scheuren veroorzaken. Laat de meringue in de oven afkoelen, maar met de deur op een kiertje (je kunt een houten baklepel tussen de deur doen).
- Zet voor de curd een pan met water op het vuur. Doe in een andere kom de suiker, eidooiers en mandarijn sap en zet op de pan met water (au bain marie). Roer af en toe door totdat je een vla achtige consistentie hebt, dit kan wel een paar minuten duren. Haal van het vuur en roer dan de boter door de curd. Laat afkoelen.
- Wanneer de pavlova helemaal afgekoeld is en het is tijd om op te dienen. Verdeel de curd over de pavlova en nog wat extra partjes mandarijn.