Kip korma is een beetje de guilty pleasure curry. Het is romig en een beetje zoet. Soms heb ik zin in pittig en dan voeg ik een kleine rode currypeper toe aan de saus wanneer deze staat te pruttelen. Ik serveer er naan bij, soms ook rijst want dubbel carbs is dubbel fun.
Kip korma
Deze curry is eigenlijk heel simpel om te maken. Het vlees marineer je in yoghurt en kruiden, hoe langer hoe lekkerder maar een half uurtje is ook oke. De saus is ui, tomaat en kruiden gebakken en daarna gepureerd tot een gladde saus. Hier doe je dan later weer kokosmelk bij, dit zorgt voor een beetje zoet in de saus.
Naan
Als ik moet kiezen tussen rijst of naan, dan ga ik altijd voor naan. Ik vind dat gewoon het lekkerst bij een curry. Ik maak mijn naan altijd zelf, want de supermarkt versie vind ik echt niet lekker, en dat is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Hier staat het recept voor fluffy naan.
Kip korma
Benodigdheden
- Blender, foodprocessor of staafmixer
Ingrediënten
Voor de kip
- 2 kipfilets, in blokjes gesneden
- 2 el yoghurt
- 1 el garam masala
- 1/2 tl kurkuma
- 1 tl gember, geraspt
- 2 tenen knoflook, fijn geraspt
Voor de saus
- 2 el ghee of olie
- 2 kardemom peultjes
- 1 ui, grof gesneden
- 2 tomaten, grof gesneden
- 1 el garam masala
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 2 el amandelschaafsel
- 100 ml water
- 250 ml kokosmelk
- optioneel: rode peper
- verse koriander voor garnering
Instructies
- Meng de kip met de gember, knoflook, garam masala, kurkuma en yoghurt. Breng op smaak met zout en laat minimaal 30 minuten marineren (langer mag altijd).
- Verhit 1 el ghee of olie in een koekenpan en bak de kardemom, ui, tomaat, garam masala, koriander en kurkuma tot de tomaat zacht begint te worden. Voeg de amandelschaafsel toe en bak kort mee.
- Haal dit uit de pan en pureer samen met het water tot een gladde saus.
- Verhit de overige el ghee of olie in dezelfde pan en bak de kip aan tot het rondom gebakken is.
- Voeg de gepureerde saus en de kokosmelk toe. Je kunt nu eventueel ook een rood pepertje toevoegen als je wat pit wil (erg lekker!) en laat zo'n 10 minuten pruttelen totdat de kip gaar is en de saus wat dikker is.
- Serveer met verse koriander, rijst en/of naan. Peultjes zijn hier ook lekker bij!
Sanneke zegt:
Hoi!
Waar kan ik de amandelmeel voor vervangen?
Alvast bedankt!
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Sanneke,
De amandelmeel is, vind ik, een cruciaal onderdeel voor de smaak. Kan je niet echt vervangen en dan nog steeds die typische zoetige nootsmaak hebben. Ik neem aan dat je allergisch bent? Je kunt het ook weglaten, maar de smaak verandert dan wel helaas. Je zou anders een butter chicken of een tikka masala kunnen proberen?
groetjes,
Claudia
Eva zegt:
Hoi hoi ik wil dit maken met ongeveer 800/900 gr kip, kan ik dan alle ingrediënten verdubbelen?