Ik hou helemaal niet van aardappelen behalve als ze op deze manier gemaakt worden. Ik zei het eerder al, koolhydraten en kaas zijn mijn favoriete dingen en hier combineer ik dat dan ook lekker.

Dauphinois

Volgens mij zit er in het klassieke recept geen kaas, maar ik vind dat toch wel een fantastische toevoeging. Je wil namelijk dat de aardappelen goed gaar zijn en de, ik zeg maar even saus bij gebrek aan betere bewoording, eruit sijpelt. Het verschil tussen een klassieke gratin en een dauphinois is trouwens dat bij een gratin de aardappelen voorgekookt worden voordat ze de oven in gaan, deze aardappelen gaan rauw de oven in en worden gekookt in de room. Dat verschil zie je ook in dit recept, asperge champignon gratin. De groenten zijn al praktisch gaar en worden allen nog even snel gegratineerd met room en kaas.

Timing

Dit zorgt er wel voor dat dit gerecht lastig te timen is. Ik heb vaak genoeg bij mensen gegeten en dan waren de aardappelen nog niet helemaal gaar, de saus was te nat of juist helemaal opgedroogd…en dan gaat dit gerecht heel snel van helemaal geweldig naar helemaal niets.

Maar met dit recept gaat dat je niet gebeuren!

Ik adviseer hier trouwens wel dit niet van tevoren te maken. Je kan van tevoren de aardappelen snijden en de saus maken, maar zet het pas in de oven op het moment dat je het ook echt wil gaan eten (of nou ja, 1.5 uur voordat je het wil eten). Opnieuw opgewarmde aardappelen zijn meestal niet geweldig en het doet de saus ook niet veel goed.

Gratin Dauphinois
Gratin Dauphinois
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois, aardappelen gekookt in room met kaas.
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur 50 minuten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen iets kruimig
  • 500 ml melk
  • 120 ml slagroom
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 1 teen knoflook
  • 1 el gedroogde bieslook
  • 1.5 tl zout
  • 100 gram belegen kaas, geraspt
  • 30 gram parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 2mm dik.
  • Verwarm de boter in een steelpan en voeg dan de knoflook toe en fruit even aan. Voeg vervolgend de bloem toe en roer dit 2 minuten zachtjes door totdat de bloem gaar is. Voeg nu beetje bij beetje de melk door en roer steeds stevig door zodat er geen klontjes ontstaan. Je bent nu eigenlijk een bechamelsaus aan het maken. Tot slot voeg je de slagroom toe.
  • Je hebt nu een saus, maar waarschijnlijk nog een beetje dun. Dat is niet erg. Voeg alle kaas toe, de bieslook en het zout en roer door totdat de kaas gesmolten is. Je wil een wat dikkere saus dus laat op het vuur staan totdat je de gewenste dikte hebt. Test dit door een houten lepel in je saus te dippen en vervolgens met je vinger een streep te trekken. De saus moet niet uitlopen.
  • Meng je aardappelschijfjes door de saus en giet dan het geheel in de ovenscgaal. Je kan je schijfjes ook mooi in de ovenschaal leggen, giet dat over elke laag aardappel een laag saus zodat alles mooi gemeng en bedekt is.
  • Bak 1.5 uur af in de oven. Test even of de aardappel helemaal gaar is door met een vork erin te prikken, je wil geen weerstand voelen. Hou ook in de gaten of de bovenkant niet te donker wordt. Gebeurt dat, dek je ovenschaal dan af met aluminiumfolie.