Vroeger werd spaghetti bolo altijd gemaakt met geruld gehakt. Dat vond ik nooit zo bijzonder. Vreemd genoeg vind ik het met gehaktballen wél super lekker. Heel vreemd. Voor mij is structuur een enorm onderdeel van hoe lekker ik een maaltijd vind.

Gehaktballen

Volgens mij is spaghetti meatballs echt een Amerikaanse uitvinding. Tenminste, ik zag het altijd in Amerikaanse films en daarom wilde ik het zelf ook heel graag een keer proberen. Tegenwoordig zie je het wel meer en logisch dus. Omdat je de gehaktballen maakt met ei en paneermeel zijn ze lekker smeuig en geeft dit zoveel toegevoegde waarde aan het gerecht.

Saus

Ik hou er niet van als er teveel saus bij mijn spaghetti zit. Het moet geen soepje zijn en ik wil aan aan het einde van de maaltijd niet een bord vol saus hebben. Ik wil dat mijn saus dit genoeg is om aan mijn pasta te blijven kleven. Daar heb ik nog een extra trucje voor.

De truc voor perfecte spaghetti

Kook je spaghetti net niet al dente en voeg het dan toe aan je pruttelende saus en laat dit nog 2 minuten opstaan. Op deze manier trekt de saus een beetje in de pasta en heb je een perfect klevende saus op een perfect gegaarde spaghetti. Ik gebruik deze truc wel echt alleen bij rode saus, een kaassaus/roomsaus kookt weer veel te snel in en dan blijf je over met droge pasta.

Spaghetti met gehaktballen

Spaghetti met gehaktballen

Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram passata
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eetlepels oregano
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • peper en zout
  • parmezaanse kaas
  • verse basilicum

Instructies

  • Pak een grote pan want we willen straks niet overal tomatensaus knoeien.
    Breng het gehakt op smaak met peper en zout en voeg 1/2 el oregano toe
    (die andere helft doen we door de saus). Voeg ook het ei en de
    paneermeel toe en meng goed door. Draai er medium ballen van en bak deze
    aan alle kanten aan zodat ze mooi bruin zijn.

  • Voeg aan je pan met gehaktballen de fijngesneden knofloof toe, de
    passata, de overige oregano, je halve bouillonblokje en een snuf kaneel.
    We hoeven geen zout meer toe te voegen want er zit al genoeg zout in
    het bouillonblokje. Roer even door zodat alles goed gemeng is en laat
    dan minimaal een half uur op medium vuur. Hou dit echt aan want je saus
    wordt hierdoor zoveel lekkerder! Roer af en toe even door want je saus
    zal gaan indikken nu.

  • Zet na een kwartier een pan met water op voor je spaghetti. Breng het
    water weer goed op smaak met zout en kook je spaghetti net niet al
    dente.

  • Voeg je spaghetti toe aan de saus en laat het geheel nog even op het
    vuur staan. Dit zorgt ervoor dat je spaghetti verder kookt tot al dente
    en de saus trekt als het ware in de spaghetti. Je gerecht is klaar
    wanneer de pasta de juiste gaarheid heeft bereikt.

  • Dien de spaghetti op met verse basilicum en parmezaanse kaas.