Ik had een tijdje terug al eens loempia gemaakt en toen op een klein feestje in huis geserveerd. Iemand vroeg me toen of ik de loempiavellen ook zelf had gemaakt… nee dus en daar ging verandering komen.
Loempia vellen
Hoe dit gemaakt wordt is heel grappig. Je maakt een nat deeg, dit laat je een half uurtje rusten en dan pak je wat van het deeg op en smeer je het op een pan op laag vuur. Er blijft dan een dun laagje deeg in de pan plakken. Dit laat je op laag vuur staat totdat het droog is en je het van de pan kunt aftrekken. Dit gaat heel snel omdat het echt een hele dunne laag is. Het klinkt heel ingewikkeld en je moet ook wel even een handigheid erin krijgen, maar dan kan je wél zeggen dat je zelf loempia vellen hebt gemaakt!
Kijk vooral ook nog eens naar dit filmpje om te zien hoe het proces werkt. In de eerste paar seconden zie je hoe ze het deeg op een hete plaat smeren.
Wanneer je op sommige plekken een dikker laagje of stukje deeg hebt zitten kun je dit met je hand/vinger uitsmeren. Het vuur staat zo laag dat je niet je hand verbrand hiermee.
Hou rekening met dat je met één batch ongeveer 20 loempia vellen hebt, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Het ligt er echt aan hoe dun je ze kunt krijgen en of elk velletje lukt.
Vulling
Ik ben geen fan van vlees in mijn loempia’s dus ik heb dat achterwege gelaten. Je kunt uiteraard kippengehakt toevoegen mocht jij dit wel lekker vinden. De vulling verder is heel simpel. Wortel, prei, glas noodles en kruiden. Een van de belangrijkste kruiden zijn de maggi bouillonblokjes, ik gebruik 2 pakjes, dus dat zijn 4 blokjes. Het mengsel moet wat zout zijn wanneer je het zo proeft want tijdens het frituren wordt het zoute er een beetje uitgetrokken dus als je de vulling niet hoog op smaak brengt kan het na het bakken flauw zijn.
Vietnamese loempia
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gram tarwebloem
- 400 gram water
- 6 gram zout
Voor de vulling
- 1 el olie
- 150 gram wortel, julienne gesneden
- 2 preien, in dunne halve reepjes gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl geraspte gember
- 50 gram vermicelli glasnoodles
- 2 pakjes maggi bouillonblokjes (dus 4 blokjes)
Verder
- Zonnebloemolie voor frituren
Instructies
- Meng voor het deeg het bloem met het zout en voeg het water toe. Meng een paar minuten met een spatel of je handen door. Het is een nat deeg, dit is ook de bedoeling. Dek de kom met het deeg af en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Zet een pan met heet water op en maak de glasnoodles klaar zoals op de verpakking vermeld staat.
- Fruit in wat olie de knoflook, gember, prei en wortel aan. Verkruimel de maggi blokjes en voeg toe. Voeg de glasnoodles ook toe wanneer deze klaar zijn en meng alles goed door
- Zet een anti aanbakpan op laag vuur (laag vuur is belangrijk anders blijft het deeg niet aan de pan plakken). Pak een deel van het deeg op in één hand en smeer in de pan, trek het overtollige deeg weer uit de pan. Je hebt nu, als het goed is, een dun laagje deeg in de pan. Laat op het vuur totdat het deeg droog is en je het velletje zo uit de pan kan trekken. Leg op een theedoek terwijl je doorgaat met de rest.
- Leg een beetje vulling onderaan je loempia vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan op. Smeer wat water op het laatste stukje loempia vel om dicht te plakken. Herhaal met de rest
- Verhit zonnebloemolie in een pan (op ongeveer 180 graden) en bak de loempia tot goudbruin en knapperig.