Zoals jullie ondertussen allemaal wel weten heb ik een kookboek dat Vers Deeg heet. Dus ja, je kunt veel basisrecepten met deeg verwachten! Denk aan brood, naan, (Griekse) pita, bierbrood, bao, bladerdeeg, filodeeg, tortilla’s, pizza, pasta, zuurdesem en nog meer.
Naast al deze basis staan er ook heerlijke vervolgrecepten in want nadat je de basis hebt gemaakt wil je natuurlijk ook wat ermee doen!
Dus denk bij brood aan een heerlijke uiensoep met gratin of een salade met croutons of wentelteefjes. Bij tortilla’s staat het recept voor loaded nacho’s, fajita’s etc etc. Ruim 80 heerlijke recepten, gerechten die ik zelf heel vaak eet!
Ook staan er een aantal enkele basisrecepten in zoals bagels. Ik denk dat jullie wel weten hoe je een bagel lekker kunt beleggen!
En denk je nu, dat boek wil ik hebben! Klik dan hier om ‘m te bestellen!
Bagels
De bagel, of eigenlijk ‘beigel’, heeft zijn oorsprong in Polen. De Asjkenazische gemeenschap bracht het gerecht met de diaspora naar New York en al snel werd het immens populair. Al vanaf omstreeks 1900 was de klassieke combinatie met roomkaas en zalm te bestellen.
De bagel wordt eerst kort gekookt en daarna in de oven gebakken, wat zorgt voor een specifieke smaak, een glanzende korst en die heerlijke chewy binnenkant. Let wel op met je deeg want doordat dit snel uit rekt kan je die prachtige bagel-vorm verpesten. In het recept heb ik een handigheidje opgenomen zodat dit niet gebeurt.
Bagels
Benodigdheden
- Schuimspaan
Ingrediënten
- 7 gram gedroogde gist
- 360 gram lauwwarm water
- 1 el bruine basterdsuiker
- 500 gram patentbloem
- 9 gram zout
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
- toppings naar keuze: wit/zwart sesamzaad
Instructies
- Meng de 360 gram lauwwarm water met de gist en suiker en klop met een vork door totdat de gist is opgelost.
- Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een soepel deeg, het blijft wat plakkerig. Vet een kom in met de olijfolie en laat het deeg hierin, afgedekt met een theedoek, rijzen totdat het verdubbeld is in formaat, ongeveer een uur.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak van elk deel een bol en leg op een ruim bebloemd aanrecht.
- Breng intussen een pan met water en honing aan de kook en verwarm de oven voor tot 220 graden ℃.
- Begin bij de eerste bol die je hebt gevormd, pak op met bebloemde handen en duw met je duim een gat in het midden. Keer je deeg voorzichtig om op de schuimspaan en laat dan in het water zakken. Kook de bagels 1 minuut aan beide kanten. Herhaal met de rest.
- Leg de gekookte bagels klaar op een bakplaat bekleed met bakpapier, indien je toppings gebruikt strooi dit direct na het koken op de bagels omdat ze dan nog wat vochtig en plakkerig zijn, dan blijven de toppings goed plakken.
- Bak ze vervolgens af tot goudbruin, zo'n 20 minuten.
- Laat afkoelen voordat je ze opdient.
Marieke zegt:
Ik vind het zo gaaf om zelf bagels te maken. Het is niet eens een grote klus. En met een potje ‘everything’ kruiden waan je je zo in Amerika.