Tijdens de feestdagen, of gewoon met een etentje, vind ik het fijn om ervoor te zorgen dat de wijn goed past bij mijn gerecht. Op deze manier zorg je ervoor dat de hele avond compleet is. Vandaag heb ik, in samenwerking met Pays d’Oc IGP, een fijne combinatie voor je, namelijk geroosterde kip met pepersaus en bloemkool gratin met de Domaine Saint Hilaire Syrah Advocate 2020.
Geroosterde kip met pepersaus en bloemkool gratin
De kip wordt helemaal ingesmeerd met boter en knoflook en vervolgens geroosterd in de oven. Ondertussen maak je de bloemkool gratin en de pepersaus. Daarnaast heb ik er ook nog geroosterde aardappels bij gedaan. Deze rode wijn met aroma’s donker fruit en zwarte peper vind ik perfect passen bij dit wat zwaarder gerecht.
Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP is een wijnkwaliteitslabel én beschermde geografische aanduiding in Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Deze wijnen zijn overwegend gemaakt van één druif met 58 aangeplante druivenrassen. Dankzij de unieke diversiteit is er een bijpassende wijn voor elke smaak en voor ieder gerecht. Perfect dus voor je kerstdiner of gewoon een fijn etentje. Hoe herken je Pays d’Oc IGP wijnen? Door het label op de fles, dit is de garantie van een goede kwaliteit en het keurmerk. Wist je trouwens dat Pays d’Oc IGP wijnen bekend staan om hun goede prijs-kwaliteitverhouding? Nog een grappig feitje, wereldwijs worden er 23 flessen Pays d’Oc IGP wijn per seconde verkocht.
Nu weet je welke wijn je met mijn gerecht kan combineren, nu nog hoe je het gerecht maakt.
Geroosterde kip met pepersaus en bloemkool gratin
Ingrediënten
Voor de kip
- 1 hele kip
- 100 gram boter, op kamertemperatuur
- 1 bol knoflook, door de helft gesneden
- 2 uien, in kwarten gesneden
- 4 takjes rozemarijn
- 200 ml kippenbouillion
Voor de aardappels
- 1 kilo geschildeaardappels, in stukken van ong 3 cm gesneden
- 75 ml olijfolie
Voor de bloemkool gratin
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 prei, inreepjes gesneden
- 400 ml melk
- 1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
- 100 gram geraspte belegen kaas
Voor de pepersaus
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 1 el grofgemalen peper
- 250 ml runderbouillon
- 100 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd van de knoflook 3 tenen fijn en meng met de boter. Verdeel de rest van de knoflook, je hoeft dit niet uit de schil te halen, met de ui en rozemarijn in een ovenschaal. Smeer de hele kip in met de boter en leg op de groenten. Schenk de bouillon in de ovenschaal en bak de kip een uur tot 1 uur en 15 minuten af, tot de kip gaar is. Schenk af en toe, tijdens het bakken, wat van de bouillon over de kip heen.
- Zet voor de aardappels direct een 2e ovenschaal in de oven, met de olie erin zodat dit heet kan worden. Kook de aardappels tot je er met een vork net in kunt prikken, giet af en laat even droog stomen. Doe een deksel op de pan en schud een paar keer stevig heen en weer zodat de aardappels wat fluffy worden, dit zorgt ervoor dat ze straks nog knapperiger worden. Doe de aardappels in de hete olie, breng op smaak met zout en hussel door, en bak 40 minuten aan tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.
- Smelt voor de gratin de boter in een steelpan en bak de prei mee tot dit zacht begint te worden. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu beetje bij beetje, al roerend, de melk toe tot je een dikke saus hebt. Breng ruim op smaak met zout. Verdeel de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en schenk de saus hier overheen. Meng door en verdeel de geraspte kaas over de bloemkool. Bak 20 tot 20 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is.
- Maak wanneer alles bijna klaar is de pepersaus door de boter in een steelpan te smelten. Voeg de peper toe en bak een paar seconden mee. Voeg de boter toe en bak dit 2minuten mee. Voeg de runderbouillon en de room toe en verhit tot de saus iets dikker begint te worden. Haal van het vuur.
- Dien de kip op met de aardappels, de gratin en de pepersaus. En natuurlijk een lekker wijntje.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Pays d’Oc IGP.