Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd van de knoflook 3 tenen fijn en meng met de boter. Verdeel de rest van de knoflook, je hoeft dit niet uit de schil te halen, met de ui en rozemarijn in een ovenschaal. Smeer de hele kip in met de boter en leg op de groenten. Schenk de bouillon in de ovenschaal en bak de kip een uur tot 1 uur en 15 minuten af, tot de kip gaar is. Schenk af en toe, tijdens het bakken, wat van de bouillon over de kip heen.
Zet voor de aardappels direct een 2e ovenschaal in de oven, met de olie erin zodat dit heet kan worden. Kook de aardappels tot je er met een vork net in kunt prikken, giet af en laat even droog stomen. Doe een deksel op de pan en schud een paar keer stevig heen en weer zodat de aardappels wat fluffy worden, dit zorgt ervoor dat ze straks nog knapperiger worden. Doe de aardappels in de hete olie, breng op smaak met zout en hussel door, en bak 40 minuten aan tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.
Smelt voor de gratin de boter in een steelpan en bak de prei mee tot dit zacht begint te worden. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu beetje bij beetje, al roerend, de melk toe tot je een dikke saus hebt. Breng ruim op smaak met zout. Verdeel de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en schenk de saus hier overheen. Meng door en verdeel de geraspte kaas over de bloemkool. Bak 20 tot 20 minuten in de oven, tot de kaas goudbruin is.
Maak wanneer alles bijna klaar is de pepersaus door de boter in een steelpan te smelten. Voeg de peper toe en bak een paar seconden mee. Voeg de boter toe en bak dit 2minuten mee. Voeg de runderbouillon en de room toe en verhit tot de saus iets dikker begint te worden. Haal van het vuur.
Dien de kip op met de aardappels, de gratin en de pepersaus. En natuurlijk een lekker wijntje.