Rode bieten zijn super gezond. Ze bevatten veel kalium, een mineraal wat bloeddrukverlagend werkt en goed is voor je zenuwstelsel. Daarnaast werkt het preventief tegen diabetes type 2, ze geven een lang verzadigd gevoel, verminderen het risico op hart- en vaatziekten, bevatten het nodige foliumzuur én ijzer (wat we vooral in vlees tegenkomen). Rode bieten staan niet voor niets bekend als ‘superfood’.
Verse rode bieten, proef het verschil
Tegenwoordig zien we rode bieten slechts alleen nog voorverpakt en gegaard in de schappen van de supermarkt, maar deze groente brengt mij direct terug naar m’n jeugd, waar de rode bieten uit ‘eigen tuin’ kwamen, gekookt werden en door de gehaktmolen gingen. Zo at je ‘sliertjes rode bieten’ (ook wel bekend in Zuid-Holland als ‘kroten’). Heerlijk zoet uit eigen tuin, zo zoet eet je ze zelden nog! Net als radijs uit de tuin; de tranen sprongen in je ogen zo scherp. De waterbommetjes van tegenwoordig zijn de flauwe aftreksels daarvan.
Nu zouden we deze groentes ‘biologisch’ noemen, maar destijds kwam het gewoon uit de tuin; niets bijzonders. Probeer als het even kan rauwe rode bieten te kopen, de smaak is echt sensationeel lekkerder dan die van de voorgegaarde.
3 lekkere recepten met rode bieten
Van rode bietensoep tot gezonde bietensalade, lekker met rode bieten als ingrediënt!
Borsjtsj, Russische rode bietensoep
Ken jij de Russische rode bieten soep Borsjtsj? Tijdens mijn verblijf in Rusland, eeuwen geleden, mochten we deze heerlijke soep eens proberen.
Ingrediënten:
- 500 gram soepvlees
- 1,5 liter water
- 3 grote bieten
- 2 aardappelen
- 1 grote wortel
- 1 ui
- een kwart witte kool
- 2 tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblaadje
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel zout (of naar smaak)
- Zwarte peper (naar smaak)
- Verse dille en peterselie (garnering)
- Zure room (voor serveren)
Bereiding:
Kook het vlees op zacht vuur voor wel 2 uur. Snipper de kool en snijd de groente in blokjes. Fruit de groenten in boter, laat vervolgens inkoken met het vlees. Voeg ook de overige ingrediënten toe. Laat het geheel pruttelen. Garneer met peterselie en dille en serveer met de room.
Oud Hollandse rode bieten
Hoe aten we vroeger rode bieten op z’n Hollands?
Ingrediënten:
- 1 kg rode bieten
- 2 kg aardappelen
- 1 kg rundergehakt
- runderbouillonblokje
- jusblokje
Bereiding:
Schil de rode bieten en kook ze gaar. Haal de rode bieten door een gehaktmolen (of keukenmachine) en maak er sliertjes van. Kook ondertussen ook de aardappels en draai gehaktballen (altijd met een ei en met gekruid paneermeel). Laat het gehakt minstens 1 uur pruttelen en maak jus. Serveer alles op één bord in en genieten maar!
Maaltijdsalade met rode bieten
Lekker genieten met koude rode bieten, wat heb je nodig?
Ingrediënten:
- 500 gr. rode bieten (voorgegaard kopen)
- 500 gr. couscous (bereid)
- 150 gr. feta kaas
- 100 gr. croutons
- 100 gr. rucola sla
- 2 Elstar appels
- Rode wijn azijn
- Griekse yoghurt
Bereiding:
Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat aangegeven. Snijd de rode biet en appels in blokjes, evenals de feta kaas. Versnipper de rucola sla. Plaats de couscous in een schaal, drapeer hierover de rode biet met appel en verkruimel de feta kaas. Maak af met een scheut rode wijn azijn. Plaats in het midden een flinke lepel Griekse yoghurt, en strooi nu de croutons over het geheel uit.
Eet smakelijk met deze lekkere rode biet recepten!
*Dit artikel is een samenwerking met Boodschappen.nl