De nieuwe oogst van Pink Lady®appels is er weer! Dus heb ik een heerlijke Kruidige Pink Lady® appelcake met frosting gemaakt. Dit is ook echt een ideaal dessert voor de feestdagen. Het is genoeg voor een grote familie en je kunt de cake makkelijk de dag van tevoren klaarmaken.

Kruidige Pink Lady® appelcake met frosting

In deze cake gebruik ik heerlijke winterse kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel. De appel maakt de cake enorm smeuïg en de frosting is werkelijk fantastisch. De frosting maak ik met bruine boter. Geen zorgen, dit is niet ingewikkeld om te maken. Bruine boter is niets meer dan boter gebakken in een steelpan totdat het lichtbruin is en notig ruikt. Laat de boter afkoelen en weer uitharden tot kamertemperatuur boter en meng dan met roomkaas en poedersuiker.

Mocht je denken, deze cake klinkt bekend.. dat kan kloppen. Het is in principe een carrotcake maar dan met appels! Zelf vind ik appels gewoon veel meer bij een winters gevoel passen. Daarnaast is 1 appel al voldoende voor een kwart van de dagelijkse behoefte aan vitamine C, vezels voor de spijsvertering, antioxidanten om de huidveroudering te bestrijden, 80% water voor de hydratering en suiker voor de energie.

Wist je trouwens dat de Pink Lady®als een van de laatste appels zijn die wordt geoogst? De appels worden eind oktober/begin november geoogst en het hele proces kan een paar weken duren omdat ze met de hand worden geplukt. Alleen de rijpe appels worden geplukt en de andere mogen verder rijpen tot de volgende plukbeurt.

Terug naar deze cake. Je kunt de cake een dag van tevoren helemaal maken en bewaren in de koelkast. Zo blijft de frosting stevig en de cake blijft door de frosting smeuïg. Je kunt de cake 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren!

Kruidige Pink Lady® appelcake met frosting

Kruidige Pink Lady® appelcake met frosting

Kruidige Pink Lady® appelcake met frosting
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 1 cake

Benodigdheden

  • 1 springvorm van 20 cm

Ingrediënten

Voor de cakes

  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 225 gram zonnebloemolie
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gember
  • 1/2 tl kruidnagel
  • snuf zout
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 appels, geschild en geraspt

Voor de frosting

  • 150 gram roomboter
  • 400 gram roomkaas, op kamertemp
  • 500 gram poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de suiker met de eieren op tot een romige massa. Voeg de olie toe en meng door.
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel en de kruiden toe en meng tot alles net gecombineerd is. Voeg de geraspte appel toe en spatel door.
  • Bedek een springvorm met bakpapier en vet in. Giet 400 gram van het beslag hierin en bak 20 minuten af in de oven, tot de cake gaar is. Een sateprikker moet er schoon uit kunnen komen.
  • Vervang het bakpapier, vet nogmaals in en voeg weer 400 gram beslag toe. Bak weer 20 minuten. Herhaal een 3ekeer.
  • Laat alle cakes helemaal afkoelen op een afkoelrek.
  • Verhit in een steelpan de roomboter tot dit lichtbruin is en notig ruikt. Het duurt ongeveer 8 a 10 minuten, roerregelmatig door anders gaat het spetteren. Laat afkoelen en weer uitharden tot het de textuur heeft van zachte boter op kamertemperatuur.
  • Klop de roomkaas op met de poedersuiker. Tip: voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe zodat het niet alle kanten opstuift. Voeg de boter toe en meng goed door.
  • Verdeel over de eerste cake 4 flinke el frosting, leg de 2e cake hierop en verdeel hier ook 4 flinke el frosting op. Leg de 3e cake erop en verdeel hier de rest van de frosting op, ook aan de zijkanten.
  • Bewaar de cake in de koelkast.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Pink Lady.