Deze witte bollen zijn extra zacht omdat ik gebruik heb gemaakt van een tangzhong. Geen zorgen, het maken van een tangzhong is niet moeilijk maar het levert wel extra fluffy brood op.

Witte bollen

Ik ben fan van witte bollen, denk aan een broodje ingesmeerd met mayo/sambal en daarop een gebakken ei met kaas. Geloof me, een must try. Katervoedsel, haha. Vaak koop ik gewoon witte bollen, maar dan zijn ze vaak behoorlijk droog. Naast dat het lekkerder is om ze zelf te maken is het ook nog eens heel erg leuk!

Nu is dit wel een verrijkt deeg en dat is wat lastiger om te kneden. Daarom adviseer ik ook om een keukenmachine voor het kneedwerk te gebruiken, tenzij je spierballen probeert te kweken.

Je kneed boter door het deeg heen en zelfs met een keukenmachine moet je rekenen op 10 minuten (of misschien wel meer) kneden. Ik kneed met mijn kitchenaid meestal afgewisseld op stand 4 en 6. Je wil dat het deeg soepel is, dus glad, niet meer aan de kom plakt en uitrekt tot een dun vliesje zonder dat het scheurt. (Maak je handen vochtig wanneer je test of je het kan uitrekken tot een vliesje, anders blijft het deeg aan je handen plakken. Na het rijzen kan je het deeg wel aanraken met droge handen.)

Dit zijn tekenen dat de bloem goed is opgenomen en dat de gluten goed zijn ontwikkeld. Kneed je te kort en je deeg is echt nog veel te slap, plakkerig en scheurt te snel af.

Voor deze witte bollen gebruik ik, in tegenstelling tot bijvoorbeeld deze kaas- uienbollen, een tangzhong. Een tangzhong is een roux die je kunt toevoegen aan je deeg om zo meer vocht toe te voegen zonder dat je deeg slapper wordt. Je verwarmt water, melk en bloem en blijft op laag vuur doorroeren totdat je een papje hebt. Dat laat je afkoelen voordat je het aan het deeg toevoegt (hoge temperaturen kan je gist doden).

Bolletjes vormen

Oke, je deeg is goed gekneed en mooi gerezen. Wat nu? Ik zelf vind een deegschraper onmisbaar omdat je hiermee uit je kom kan schrapen en in porties kan verdelen. Verdeel het deeg in 12 porties van ongeveer 60 gram (ik weeg alles af omdat ik gelijke bollen wil hebben die even snel rijzen en garen). Bebloem de ene kant van het aanrecht licht, zorg dat de onderkant van je portie bebloemd is en niet aan het aanrecht plakt en de bovenkant juist wel plakt want we willen dat het deeg aan zichzelf blijft kleven.

Vouw alle kanten naar binnen en knijp het deeg samen zodat je al een bolletje hebt, draai daarna om op een niet bebloemd aanrecht en leg je hand op het deeg. Schuif in een circelvormige beweging over het aanrecht tot het een strakke bol is. Door de wrijving met het aanrecht zal het deeg strak spannen. Denk je nou, huh ik snap er niets van. Bekijk dan even deze reel op Instagram, hierin laat ik deze handeling zien.

witte bollen

2e rijs

Nadat je de bollen hebt gemaakt leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat van ongeveer 25 bij 32 centimeter. Deze bakplaat heeft een deksel en dat is ideaal voor de 2e rijs. Luchtdicht, maar niets dat op de broodjes licht en de rijs kan belemmeren. Mocht je geen bakplaat met deksel hebben, dan kun je ook huishoudfolie gebruiken maar smeer dit dan heel licht in met olie anders blijft het aan het deeg plakken.

Verse witte bollen in de ochtend

Je kunt ook alle stappen ondernemen de avond ervoor en de 2e rijs in de koelkast doen. Indien je een bakplaat met deksel gebruikt kun je deze zo in de koelkast schuiven. Als je huishoudfolie gebruikt wikkel de bakplaat dan ook nog voorzichtig in een plastic tas. Zo zorg je ervoor dat het deeg niet uitdroogt. Laat de hele nacht in de koelkast staan en bak de volgende ochtend rechtstreeks uit de koelkast. Je hoeft dan niet nog te laten rijzen.

Ik zeg dit een beetje met een slag om de arm omdat het afhankelijk is van de temperatuur hoe snel deeg rijst. Is je deeg 22 graden wanneer het de koelkast in gaat dan rijst het door totdat het deeg is afgekoeld naar 4 graden. Is je deeg 17 graden wanneer het de koelkast in gaat, dan is het sneller afgekoeld en rijst het minder door in de koelkast.

Dat is het lastige met deeg, externe factoren bepalen de uitkomst. Je wil in ieder geval dat de bollen verdubbeld zijn in formaat en elkaar net wel/net niet aanraken. Dan kunnen ze de oven in. Is dat nog helemaal niet het geval als ze uit de koelkast komen, zet ze dan nog op een warme plek terwijl de oven opwarmt.

Super zachte witte bollen
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Super zachte witte bollen

Super zachte witte bollen
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd3 uur
Porties: 12

Benodigdheden

 • Bakplaat van 25 bij 32

Ingrediënten

Voor de tangzhong

 • 20 gram patentbloem
 • 50 gram water
 • 50 gram volle melk

Voor het deeg

 • 7 gram droge instant gist
 • 50 gram kristalsuiker
 • 120 gram volle melk, lauwwarm +extra voor insmeren deeg en insmeren brood
 • 330 gram patentbloem
 • 7 gram zout
 • 1 ei
 • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Instructies

 • Maak de tangzhong door de melk, het water en de bloem al roerend te verhitten in een steelpan totdat je een papje hebt. Laat afkoelen.
 • Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk.
 • Voeg de bloem eraan toe en kneed kort door, voeg dan het zout, ei en de tangzhong toe en kneed door tot je een samenhangend deeg hebt.
 • Voeg al knedend beetje bij beetje de boter toe en laat kneden totdat je een deeg hebt dat niet plakt, van de rand van de mengkom afkomt, geen structuur heeft, dus glad is en waarbij de windowpane lukt (houd rekening met 10 minuten kneden op stand 4 a 6). Dek dan af en laat rijzen tot verdubbeld. Dit duurt ongeveer een uur, maar de precieze tijd is afhankelijk van de temperatuur in huis.
 • Sla alle lucht uit het deeg en haal met een deegschraper uit de kom. Verdeel in 12 porties van ongeveer 60 gram.
 • Belangrijk, zorg dat enkel de onderkant van je portie bebloemd is. Vouw de zijkanten naar binnen en knijp het deeg samen (daarom moet de bovenkant nog plakkerig zijn, anders blijft het deeg niet aan zichzelf plakken). Draai om, leg je hand op het bolletje en schuur dan in een cirkelvormige beweging het bolletje over het niet bebloemde aanrecht. De wrijving zorgt ervoor dat het deeg strak strekt. (mocht je dit niet snappen, in het artikel staat een link naar een Insta reel waarin ik dit proces laat zien).
 • Leg de bollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat van 24 bij 32 in 4 rijen van 3. Dek af (met de deksel van de bakvorm of een licht ingevette vel huishoudfolie) en laat rijzen tot verdubbeld en de bolletjes elkaar net wel of net niet aanraken.
 • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
 • Smeer, wanneer de bolletjes gerezen zijn, het deeg in met volle melk en bak 20 minuten af in de oven.
 • Smeer de bollen, direct als ze uit de oven komen, direct weer in met wat volle melk. Dit zorgt ervoor dat ze mooi gaan glanzen en dat de bovenkant ook wat zachter wordt.
 • Laat afkoelen (iig tot kamertemperatuur) en dien dan op. Omdat dit vers brood is, is dit het lekkerst op de dag zelf.