Mijn versie van Turkse eieren met crispy chili olie. Dit gerecht is dus zeker niet authentiek, maar ik vond het wel heel erg lekker.
Turkse eieren met crispy chili olie
Ik heb ervoor gekozen om geen gepocheerde eieren te gebruiken, maar mijn 6.5 minuut eieren. Voor mij zijn die perfect, gestold eiwit en een zachte dooier. De truc is om eerst je water te laten koken en dan voorzichtig je eieren erin te leggen, dan een timer aanzetten voor 6.5 minuten. Spoel na het koken direct goed af met koud water om het kookproces te stoppen.
Sommige mensen kunnen er last van hebben dat hun eieren barsten, ik moet zeggen dat het bij mij nooit gebeurt (even afkloppen) maar een paar tips zijn: Snufje zout in het water, het water zachtjes te laten koken, genoeg water zodat de eieren helemaal onder staan en de eieren voorzichtig met een lepel in het water leggen.
Turkse eieren met crispy chili olie
Ingrediënten
- 4 eieren (medium op kamertemp)
- 1 stengel bosui, in ringen gesneden
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl wit sesamzaad
- 1 tl zwart sesamzaad
- 4 el zonnebloemolie
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook, heel fijn geraspt
- verse kruiden zoals dille en peterselie
- toast om bij te serveren
Instructies
- Breng een steelpan met water aan de kook en voeg wanneer het water kookt voorzichtig de eieren toe. Kook precies 6 1/2 minuut, spoel daarna direct goed af met koud water.
- Verhit de olie in een steelpannetje totdat dit goed heet is. Doe de bosui, chilivlokken en sesam in een kommetje doen en voeg hier de hete olie aan toe (zorg dat het een hittebestendig kommetje is).
- Meng de yoghurt met de knoflook, verdeel de yoghurt over 2 borden, snij de eieren door midden en leg op de yoghurt. Garneer met de chili olie en verse kruiden. Breng de eieren nog even op smaak met peper en zout en serveer met toast.