Soutzoukakia smyrneika kun je heel simpel vertalen als ‘gehaktballetjes uit Smyrna’. Gehaktballen in tomatensaus met kruiden als komijn en munt. Geweldig lekker met rijst en een goede Griekse yoghurt.

Soutzoukakia smyrneika

In 1923 werden alle christelijke bewoners van het huidige Turkije officieel gedwongen naar Griekenland te vertrekken. Ze moesten alles achterlaten, maar hebben wel hun culinaire tradities meegenomen. Die zijn onmiskenbaar onderdeel geworden van de rijke Griekse keuken.

Dit specifieke gerecht is meer dan alleen een culinaire traditie, het is ook een herinnering aan de stad Smyrna (nu Izmir) die in vlammen opging. Door dit gerecht te eten proef je dus iets van een verloren ’thuis’ en hou je de geschiedenis van deze vluchtelingen levend.

Zwaar onderwerp ineens. Eén van de vele voordelen van trouwen met een historicus. Zonder dollen vind het ik zelf ook juist wel van toegevoegde waarde als er een verhaal achter een gerecht zit, ook al is het soms tragisch.

Maar even terug naar het gerecht. Het is een relatief simpel gerecht om te maken, al is het lekkerder (net als alle andere tomaten gerechten) wanneer het langer op staat. Mocht je geen tijd hebben om de saus lang te laten pruttelen, voeg dan een halve theelepel suiker toe. Net genoeg om het zurige van de tomaat eraf te halen.

Soutzoukakia smyrneika
Soutzoukakia smyrneika
Pin recept
Recept afdrukken
4.91 van 10 stemmen

Soutzoukakia smyrneika

Soutzoukakia smyrneika
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt (ik kies zelf voor half om half)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl komijn
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tak munt, fijngehakt
  • peper en zout naar smaak (gebruik meestal 1 tl zout per 500 gram gehakt)
  • 2 eieren
  • 3 sneeen oud brood wit zonder korstjes
  • 100 ml rode wijn
  • zonnebloemolie voor bakken

Voor de saus

  • 1 el olijfolie
  • 1/2 witte ui, geraspt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl komijn
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijn
  • 400 ml passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 1/2 tl suiker (mag je weglaten als je de saus langer laat pruttelen)
  • zout

Instructies

  • Voeg aan het gehakt de knoflook, komijn, kaneel, munt, peper en zout en eieren toe. Giet de rode wijn over het witte brood en knijp uit (zodat het brood helemaal vochtig is, maar niet zeiknat). Voeg dit ook toe aan het gehakt en meng nu goed tot een homogeen geheel. Maak langwerpige gehaktballetjes (iets dikker dan je duim).
  • Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak alle gehaktballen rondom aan tot bruin. Ze garen verder na in de saus dus gaat nu alleen om de buitenkant.
  • Verhit intussen de olie in een andere pan en bak de geraspte ui en fijngehakte knoflook kort aan. Voeg de tomatenpuree, komijn en laurier toe en bak een minuut mee. Blus nu af met de rode wijn en roer door totdat er een dikke tomatensaus ontstaat, dan is bijna alle alcohol verdampt.
  • Voeg de passata toe en eventueel de suiker als je haast hebt (suiker is overbodig als je de saus minimaal 45 minuten laat pruttelen). Laat dit op laag vuur pruttelen totdat de gehaktballen bruin gebakken zijn.
  • Voeg de gehaktballen toe aan de saus en laat nog 10 minuten op laag vuur staan zodat het gehakt gaar is. Draai de gehaktballen regelmatig om.
  • Dien op met gekookte witte rijst en goede Griekse yoghurt. Wij hebben er nog gebakken courgette bij gegeten.