Het is jaren geleden dat ik snert voor het laatst heb gegeten, maar opeens had ik er zo’n zin in. Ik heb een relatief simpele variant van erwtensoep gemaakt, want ik heb geen los varkensvlees meer gebruikt. Ik vind rookworst namelijk wel voldoende.
Snert
Waar de naam vandaan komt, geen idee. Wie het weet mag het zeggen! De soep wordt gemaakt met groene spliterwten en aardappel en dat zorgt voor die heerlijke dikke soep waar je lepel in overeind blijft staan.
Erwtensoep; Snert
Erwtensoep; Snert
Porties: 4
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 2 runderbouillonblokjes
- 3 laurierblaadjes
- 500 gram aardappel, in grove stukken gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
- 1 prei, in dunne ringen gesneden
- 1 rookworst, in plakjes gesneden
- peper en zout
Instructies
- Spoel de spliterwten een keertje af en kook daarna in een grote pan met het water, de bouillonblokjes en de laurier voor 45 minuten.
- Haal de laurier uit de pan en voeg de aardappel toe. Roer geregeld door, je zult merken dat de erwten en aardappel langzaam uit elkaar begint te vallen en de soep steeds dikker wordt.
- Voeg de ui, winterpeen, prei en rookworst toe en laat nog een kwartiertje pruttelen zodat ook deze groenten zacht zijn.
- Breng als laatste op smaak met peper en zout en serveer direct op.