Ik eet niet heel vaak salades puur omdat ik ze niet vullend genoeg maak en dus altijd nog trek heb, maar met deze salade met geroosterde aardappel heb je daar geen last van.
Salade met geroosterde aardappel
Het is een beetje carbs on carbs hier, ik hou ervan. Ik doe namelijk én croutons in deze salade én aardappel. Je denkt misschien dat het teveel is, maar je kunt wat mij betreft nooit teveel koolhydraten hebben.
De aardappels duren het langst om te maken, deze moeten goed geroosterd zijn dus lekker krokant van buiten en zacht van binnen. Houd rekening met zo’n 40 minuten al kan je het proces versnellen door de aardappels kleiner te snijden.
Als eerste verwarm je de oven met een bakplaat met bakpapier met hier wat zonnebloemolie op. Ik gebruik zonnebloemolie omdat olijfolie best gaat roken op deze temperatuur.
Wanneer de oven en de olie heet is voeg je de aardappelen toe. Ze beginnen direct met bakken, dat zorgt voor die krokante buitenkant. Wentel tussentijds een keertje op en tadaa, heerlijke aardappelen.
Dressing
Voor de dressing heb ik 2 eetlepels aioli gebruikt met wat citroensap om het te verdunnen. Je kunt ook wat ansjovispasta toevoegen voor een meer caesar salade gevoel.
Croutons
Ik gebruik graag oud brood en dan het liefst ciabatta, of een brood met een wat meer open kruimel. Ik bak het brood met wat boter in een koekenpan, zo wordt het brood krokant aan de buitenkant maar nog steeds zacht van binnen. Dat vind ik lekkerder dan een hele droge brok wat je krijgt als je het in de oven bakt.
Salade met geroosterde aardappel
Ingrediënten
- 2 el zonnebloemolie
- 200 gram aardappel, in blokken gesneden
- 25 gram roomboter
- 6 plakken ciabata of stokbrood, in stukken gescheurd
- 6 plakken bacon
- 2 el aioli
- sap van een halve citroen
- 2 kropjes baby romaine sla, gewassen
- 2 eieren, gekookt
- 30 gram versgeraspte parmezaanse kaas
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden met een met bakpapier beklede bakplaat waar je de zonnebloemolie al op hebt gedaan.
- Wanneer de oven, en de olie, heet is voeg je de aardappelen toe. Pas op, het gaat spetteren. Meng door de olie en bak 20 minuten.
- Meng nogmaals door en bak nog eens 20 minuten tot goudbruin en krokant. De baktijd kan verschillen als je de aardappelen kleiner danwel groter snijdt.
- Breng op smaak met zout en zet apart.
- Verwarm intussen een koekenpan met de boter en bak de stukken brood hierin tot goudbruin en krokant. Zet apart.
- Bak de bacon in een koekenpan tot bruin en krokant. Zet apart.
- Meng in een kom de aioli met citroensap. Voeg de romaine sla, eieren, parmezaan, croutons, bacon en aardappelen toe en meng door.
- Breng eventueel op smaak met wat peper en dien direct op.