Profiteroles zijn eigenlijk gewoon slagroom soesjes, maar dan gedipt in chocolade. Omdat ik de mijne ook nog eens wat groter gemaakt heb is het eigenlijk een mini Bossche bol. Hoe je het dan ook wil noemen, deze zijn heerlijk en leuk om te serveren bij de koffie als je visite hebt.
Profiteroles
We beginnen met standaard soesjesdeeg. Dit is relatief simpel om te maken, je maakt eerst je deeg en dan meng je de eieren erdoorheen. De eieren is wat zorgt voor de rijs tijdens het bakken. Laat na het bakken het liefst afkoelen in de oven, dan weet je zeker dat ze niet instorten.
Ben je een groot fan van soezen, neem dan een kijkje naar mijn kookboek Zoet Deeg. Hier staan eclairs en een croquembouche in, naast nog 78 andere heerlijke recepten.
Chocolade
Ik heb hier heel simpel pure chocolade au bain marie gesmolten en mijn soesjes hierin gedipt. Ik heb verder geen boter of slagroom bij de choco gedaan omdat ik wil dat het weer uithard in de koelkast. Ik heb ze trouwens ook niet direct gevuld, maar dit pas gedaan vlak voor het opdienen. Slagroom is behoorlijk vochtig en soezendeeg wordt snel slap en papperig. Ongevuld kan je ze 2 a 3 dagen in de koelkast (luchtdicht) bewaren.
Profiteroles
Benodigdheden
- Spuitzak met spuitmond
Ingrediënten
- 250 gram water
- 100 gram volle melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram tarwebloem
- 2 gram zout
- 4 eieren
- 300 gram pure chocolade, grof gehakt
- slagroom
Instructies
- Breng in een steelpan de water, melk en boter aan de kook. Wanneer het kookt en alle boter gesmolten is, voeg de bloem en het zout toe.
- Meng dit, op het vuur, totdat er een soort stevige deegbol ontstaat.
- Laat eventjes wat afkoelen en meng dan één voor één de eieren erdoorheen. Het deeg zal gaan scheiden bij het toevoegen van de eerste eieren, maar dit komt weer samen nadat je goed hebt gemengd. Je kunt dit overigens ook doen in een standmixer met de platte deeghaak
- Doe het beslag in de spuitzak en spuit bolletjes te grootte van kleine soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 3cm vrij tussen de soezen, het zet nog behoorlijk uit tijdens het bakken. Deze worden van medium formaat, wil je kleinere soezen, maak dan kleinere hoopjes beslag.
- Bak de soezen ongeveer 20 minuten, tot goudbruin en gaar. Trek tijdens het bakken niet de oven open, dan kunnen ze instorten. Haal of uit de oven, prik met een mes een gaatje in de onderkant en zet nog 2 minuten terug in de oven. Zo drogen ze ook goed vanbinnen of laat helemaal afkoelen in de oven.
- Wanneer de soezen afgekoeld zijn, smelt dan de chocolade au bain marie (in een kom op een pannetje met water). Dip ze in de chocolade en laat de chocolade uitharden.
- Prik vlak voor het serveren een gaatje in de zijkant van het soesje en vul met slagroom. Je kunt hiervoor een bus slagroom gebruiken, je kunt dan mooi met het tuitje in het soesje om te vullen, of zelf opgeklopte slagroom. Gebruik dan ook weer een spuitzak met spuitmond.
- Dien direct op. Gevulde soezen kun je niet goed bewaren. Ongevuld kan je ze 2 a 3 dagen in de koelkast bewaren.