Wat is er lekkerder dan gekarameliseerde ui? Zeker op zo’n plaattaart met gruyère en tijm.
gekarameliseerde ui plaattaart
Ui heeft een lange baktijd om zo lekker zoet te worden, de bladerdeeg helaas niet dus wanneer de bladerdeeg goed is moet je dit even afdekken met aluminiumfolie zodat de ui verder kan bakken zonder dat de bladerdeeg aanbrandt.
Snel en simpel
Zeker wanneer je kant en klare bladerdeeg gebruikt is dit een snel en simpel gerechtje. Je smeert de bladerdeeg in, kaas erop, ui erop en bakken maar. Heeft jouw oven, net als de mijne, ook één kant waar het sneller gaat? Keer dan tussendoor even om.
Gekarameliseerde ui plaattaart
Gekarameliseerde ui plaattaart
Porties: 8
Ingrediënten
- 1 rol verse bladerdeeg
- 2 grote zoete uien
- 50 gram roomboter
- 1 tl tijm
- 150 gram gruyere, geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180 graden.
- Rol het bladerdeeg uit en vouw de randjes naar binnen zodat je een kleine verdikking hebt dat straks op puft.
- Smelt de boter, voeg de tijm toe en smeer hiermee licht het bladerdeeg in. Verdeel de kaas erover.
- Maak de uien schoon en snijd halve ringen. Verveel de ui, eventueel in een patroon, op de plaattaart. Smeer voorzichtig in met de overige boter/tijm
- Bak in totaal zo'n 40 minuten, of totdat de ui gekarameliseerd is, af. Houd in de gaten dat het bladerdeeg niet te bruin wordt, dan moet je dat even afdekken met aluminiumfolie zodat de ui rustig verder kan bakken. Wanneer je het bladerdeeg hebt afgedekt kun je ook even de gril aanzetten zodat de ui nog sneller karameliseert.