Ik heb van een favoriet voorgerecht een heerlijk hoofdgerecht gemaakt, pappardelle melanzane. Een pastagerecht met aubergine, tomatensaus en parmezaan.
Pappardelle melanzane
Ik vind melanzane alla parmigiana fantastisch lekker dus dacht ik, waarom maak ik hier geen pastagerecht van. Je kunt er zelfs een ovenpasta van maken en dan serveren met mozzarella erbij, maar ik wilde mijn pasta iets lichter houden en dus heb ik enkel voor parmezaan gekozen. Alsnog heeft het die typische melanzane smaak.
Je kunt uiteraard kiezen wat voor soort pasta je erbij serveert, ik had toevallig nog pappardelle liggen.
Aubergine
Aubergine is van nature bitter dus moet je het wel goed voorbereiden. Snij eerst in plakken, strooi er behoorlijk wat zout op en leg een uurtje in een vergiet. Je zult zien dat er veel vocht vanaf komt. Dat is fijn, want dat is bitter. Daarna spoel je de aubergine af, dep je de plakken goed droog en bak je ze in wat olie. Dan pas zijn we klaar om met de saus te beginnen.
Polpa
Ik gebruik voor dit soort gerechten eigenlijk altijd de polpa van Mutti. Dit is geen gesponsord artikel oid, ik vind dat gewoon de lekkerste die er is en de kwaliteit van de tomaat kan in dit soort gerechten echt veel invloed hebben op de smaak.
Pappardelle melanzane
Ingrediënten
- 1 aubergine, in plakken gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenpolpa a 425 ml
- handje verse basilicum, fijngehakt
- 30 gram fijngeraspte parmezaanse kaas (+extra voor garnering)
- 200 gram pappardelle
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Laat een uur voordat je met het eten wil beginnen de aubergines, flink bestrooid met zout, uitlekken in een vergiet.
- Spoel de aubergine na een uur af, dep goed droog en bak in wat olie aan beide kanten aan tot goudbruin. Haal uit de pan.
- Voeg nog een beetje extra olie aan de pan toe en fruit de ui en knoflook aan tot de ui zacht is. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg de polpa, basilicum en parmezaan toe, meng door tot de parmezaan gesmolten is. Voeg ook de aubergine weer toe, breng op smaak met peper en zout, en laat minimaal 15 minuten pruttelen.
- Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de pappardelle al dente.
- Voeg de pasta, met een beetje pastawater, toe aan de saus en meng door.
- Verdeel over 2 borden en garneer met eventueel wat extra parmezaan.