Misschien ben je niet bekend met de term monkeybread, het is eigenlijk gewoon plukbrood maar dan meestal gebakken in een tulband of cakevorm.

Monkeybread

Je kunt dit hartig maken door kruidenboter en kaas tussen de balletjes te smeren/doen, maar ik vind deze zoete variant fantastisch. Doordat ik donkerbruine basterdsuiker heb gebruikt komt het een beetje Zeeuwse bolus achtig over. Speaking of Zeeuwse bolussen, dat recept staat in mijn kookboek Zoet Deeg.

Het deeg zelf is verrijkt met boter, dit houdt in dat het een behoorlijk zwaar deeg is dus raad ik aan dit met een keukenmachine te laten kneden. Kneed net zo lang tot het deeg glad is, tot je dus geen structuur meer ziet in het deeg en tot je het deeg heel dun kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Dit kan wel 10 minuten duren wanneer je op stand 4/6 kneed.

Het maken van de balletjes zelf is super simpel, je hoeft hier niet op te bollen zodat je dat met broodbolletjes wel zou moeten doen want je doet alle deeg bolletjes toch in een cakevorm. Houd er wel rekening mee dat het deeg nog een beetje plakt. Als het goed gekneed is, dan zou het na de 1e rijs nog wel een beetje moeten plakken maar het moet niet aan je handen blijven plakken en/of afscheuren. Dat is echt een teken dat je te kort hebt gekneed. Probeer geen, of in ieder geval echt heel weinig, bloem te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het deeg niet meer plakt, maar dan plakt de suiker er ook niet meer aan vast.

Cakevorm

Mijn gebruikte cakevorm was 22cm lang, met dit formaat kwam ik precies goed uit met mijn hoeveelheid deeg. Het deeg rijst nog veel tijdens het bakken, uiteindelijk stak het een stukje boven de cakevorm uit maar dat is prima. Smeer je cakevorm altijd in met boter en bedek met bakpapier (knip stroken op maat). Zo weet je zeker dat je je monkeybread ook uit de cakevorm krijgt.

Glazuur

Als laatste, dit is optioneel, heb ik nog een simpele glazuur gemaakt om erbij te serveren. Je denkt misschien ‘extra zoet, dat hebben we niet nodig’, maar naast zoetigheid geeft het een extra smeuigheid en is het toch wel erg lekker. Je mengt veel poedersuiker met een heel klein beetje melk. Roer tot gemeng. Is het te dun, voeg poedersuiker toe. Is het te dik, voeg melk toe. Verkijk je niet op hoe weinig melk je moet gebruiken om een glazuur te maken.

Hoe tof is dat patroontje aan de binnenkant. Monkeybread echt een perfect voor tijdens de brunch. Ook is het leuk om met kids te maken, want zoals ik al zei heb je er weinig ervaring voor nodig. Je kunt de balletjes deeg gewoon letterlijk rollen met 2 handen.

Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel

Monkeybread; plukbrood met suiker en kaneel
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 1 brood

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 265 gram melk, lauwwarm
 • 25 gram kristalsuiker
 • 7 gram gedroogde instant gist
 • 400 gram patentbloem
 • 5 gram zout
 • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (+ extra voor invetten bakvorm)

Verder

 • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 el kaneel
 • optioneel: poedersuiker met melk voor glazuur

Instructies

 • Meng de melk, suiker en gist en klop door. Voeg de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en laat kneden. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat tussendoor kneden totdat de boter is opgenomen voordat je de volgende portie toevoegt. Laat nu op stand 4/6 kneden totdat het deeg soepel is zonder structuur en je het deeg heel dun kunt uitrekken zonder dat het breekt. Dit is belangrijk om gluten te ontwikkelen maar ook zodat je deeg straks niet overal aan vast blijft plakken.
 • Dek, wanneer het deeg goed gekneed is, af met een schone vochtige theedoet of huishoudfolie en laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis maar houd rekening met minimaal een uur.
 • Vet de cakevorm in met boter en beleg met bakpapier, ik knip altijd stroken op maat.
 • Meng in een kom de basterdsuiker en kaneel.
 • Schraap het deeg met een deegschraper uit de kom en meet porties af van 25 gram. Rol balletjes van elke portie, probeer geen bloem te gebruiken, en rol daarna door het suiker/kaneelmengsel. Leg de bolletjes in het bakblik. Herhaal tot al het deeg op is.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
 • Laat intussen het deeg kort een 2e keer rijzen, zo'n 20 minuten.
 • Bak je monkeybread 35 minuten af in de oven. Laat eerst 15 minuten afkoelen in de bakvorm en til er daarna voorzichtig uit om verder af te laten koelen op een afkoelrek.
 • Maak intussen, wanneer je dit wil, het glazuur door veel poedersuiker te mengen met een heel klein beetje melk.
 • Serveer de monkeybread lauwwarm, al is ie helemaal afgekoeld ook heel erg lekker.