Het is eindelijk zover! Mijn kookboek ligt vanaf vandaag in de winkel en bij de mensen die het hebben gepre-ordered wordt ie vandaag bezorgd.

Zo vreselijk spannend! Zelf kan ik natuurlijk niet objectief ernaar kijken, maar ik vind het prachtig geworden. Ik ben zo blij met de recepten en de fotografie en de vormgever heeft er een prachtig geheel van gemaakt!

Ben je benieuwd en wil je graag een preview? Neem dan een kijkje naar onderstaande foto’s. Ik hoop natuurlijk dat je nu denkt ‘wauw, dit kookboek moet ik hebben!’ en in dat geval kun je hier het boek bestellen!

Inhoudsopgave
Bagels
Chocolade babka
Salade met halloumi

Kookboek – het hele proces

Ik heb het afgelopen jaar geregeld de vraag gekregen ‘hoe ben je op het idee gekomen om een kookboek te maken’ en heel eerlijk: ik ben zelf helemaal niet op dat idee gekomen. Natuurlijk was een kookboek maken met mijn eigen foto’s een droom, maar de onzekerheid of iemand daar wel op zat te wachten zorgde ervoor dat ik niets met die droom deed.

Totdat ik een mail kreeg van Willem Bisseling, hij is literair agent bij één van de grootste agentschappen in Nederland en hij vroeg mij dé vraag ‘heb je er ooit eens aan gedacht om een kookboek te maken’. De volgende dag zat ik bij hem op kantoor en het idee voor een kookboek met niet alleen ‘normale’ recepten maar ook met de bijbehorende basis was snel geboren. Willem heeft me toen geholpen met het maken van een opzet hoe het kookboek zou worden en heeft dit naar diverse uitgevers gestuurd.

Hij waarschuwde me dat het wel even kon duren want het was de vakantie periode (augustus 2019), maar 2 dagen later hadden we een reactie van Nijgh Cuisine en weer een aantal dagen later zaten we daar een kop koffie te doen.

Ik hou van een goede voorbereiding dus uiteraard heb ik Nijgh Cuisine gegoogeld en jemig, zij maken hele toffe kookboeken! Denk aan Indorock en de boeken van Yvette van Boven. Wat een eer dat ze met mij willen afspreken!

Na een heel fijn gesprek met Miriam Brunsveld gingen we naar huis en om een lang verhaal iets korter te maken, een week later tekende we de overeenkomst en was het definitief: Vers Deeg gaat gemaakt worden!

Soms heb je denk ik het vertrouwen van andere mensen nodig voordat je voor de volle 100% in jezelf kunt geloven. Vanaf dit punt was ik volledig overstag en wist ik, ik ga een geweldig boek maken!

Het maken van de recepten en foto’s

Omdat ik dit zelf heb gedaan kon ik heel fijn plannen wanneer ik wat deed. Ik werk doordeweeks nog ‘gewoon’ op kantoor dus in het weekend deed ik niet alleen de recepten voor mijn boek, maar ook nog steeds voor mijn website en de foto’s op Instagram. Dat ging uiteraard gewoon door. In de praktijk kwam dat erop neer dat ik 9 maanden lang 7 dagen per week heb gewerkt. Je hoeft geen medelijden met me te hebben, ik heb het met heel veel plezier gedaan! Gelukkig heeft Bart me ook veel geholpen met de teksten, hij is een wonder met woorden!

Tussendoor moest ik ook nog de cover maken/bepalen, dit vond ik echt super lastig omdat het direct moet opvallen tussen alle andere boeken in de winkel. Ik wilde liever niet een foto van mezelf op de cover. Ondanks dat ik heel persoonlijk en mezelf vaak deel op Instagram gaat dit boek over lekker eten en mooie foto’s dus wilde ik een gerecht op de cover. Na heel wat heen en weer gemail kwamen we uiteindelijk uit op de cover zoals ie nu is en daar ben ik super blij mee! De gele achterkant vind ik ook super, geel is één van mijn lievelingskleuren (goed gedaan vormgever).

Nu was het tijd voor de volgende stap in het proces, namelijk de aanbiedingsfolder. Deze wordt gestuurd naar alle boekwinkels en op basis van de folder wordt het boek ingekocht.

Vanaf dit moment was mijn boek ook al te bestellen! Dat is een onwerkelijk gevoel want ik kreeg al zoveel enthousiaste reacties dat ik daarna even in een dip belande want ik moest nog zoveel doen! Je zou denken dat als je een boek kan bestellen dat ie al bijna klaar is… nee dus! Ik ben één dag gestresst gewees en daarna ben ik vol goede moed weer verder gegaan. 1 mei was de deadline voor het inleveren van het materiaal dus ik had iets om naartoe te leven!

Het vervolg traject

Na het halen van mijn deadline had ik het idee dat mijn harde werk erop zat, maar niets is minder waar. Qua koken en fotograferen werd het iets rustiger, maar half/eind mei kreeg ik de tekst geredigeerd retour met heel veel vragen en opmerkingen. Wanneer je veel kookt heb je soms de neiging om dingen niet te vermelden omdat het voor jou logisch is, maar dat is het natuurlijk niet voor iemand die minder of amper kookt. Dit boek moest natuurlijk wel voor iedereen te volgen zijn, dus moest her en der wat opheldering bij de recepten.

Vervolgens wordt het na het verwerken van alle aanpassingen door nóg iemand geredigeerd, heb ik zelf nog een aantal nieuwe foto’s aangeleverd en nog wat op- en aanmerkingen doorgegeven.

Dan krijg je de eerste proefdruk, in pdf. Omdat ik zoveel foto’s had aangeleverd had de vormgever heel veel keuze. Ondertussen had ik favoriete, maar gelukkig kon ik gewoon doorgeven welke foto’s ik vervangen wilde zien. Na dus nog een ronde allerlei aanpassingen was het tijd voor de lithograaf. Hij/zij zorgt ervoor dat de kleuren van de foto goed zijn, dus niets te blauw/geel/groen/paars.

Dit hele proces heeft nog 3.5 maand geduurd. 15 augustus was het dan zover en kon mijn boek naar de drukker. 8 september had ik mijn eerste exemplaar in mijn handen. Een bijzonder moment! Na ruim een jaar hard werken had ik dan eindelijk het resultaat in handen (ik heb geen kinderen, maar kan me voorstellen dat dit gevoel een beetje lijkt op het krijgen van een kind (ik zeg een beetje, ik vergelijk kinderen niet met een boek ;).

15 september

Het aller allermoeilijkste van dit hele proces vond ik het wachten op het einde, die laatste maand. Er is niets dat je nog kan doen, je moet gewoon netjes wachten. Nu is geduld niet mijn sterkste kant dus heb ik ze bij Nijgh Cuisine geregeld lastig gevallen met de vraag ‘loopt alles nog op schema’ (ik had nachtmerries over dat het boek later zou uitkomen), ‘kan ik nog ergens mee helpen’ etc.

Maar nu….De datum waar ik al ruim een jaar naar heb uitgegeken is eindelijk hier! Ik hoop zo dat jullie genieten van mijn harde werk, de leuke intro’s, de lekkere recepten en de mooie foto’s.

Tot slot wil ik jullie bedanken! Het is moeilijk om in woorden uit te drukken wat dit boek en jullie steun voor mij betekent, maar zonder jullie had ik deze kans nooit gehad en ik zal iedereen daar voor eeuwig dankbaar voor zijn! Werkelijk, dankjulliewel!

Liefs,

Claudia

P.S. Ik hoor heel graag van jullie wat je ervan vindt! Je kunt reageren onder dit artikel of stuur me een berichtje op Instagram, hier reageer ik altijd op! Je mag me uiteraard, heel graag zelfs, taggen in de gerechten die je hebt gemaakt. Ik geniet graag zo met jullie mee.