Ik vind het idee van mac&cheese altijd heel lekker, maar in de praktijk vind ik het een beetje saai. Het zal eraan liggen dat het in de V.S. echt een bijgerecht is en hier een pasta vaak als hoofdgerecht wordt gegeten. Daarom heb ik het net wat voller gemaakt met kip en broccoli. Verder gebruik ik 2 soorten kaas, maar je kunt elke kaassoort gebruiken die je lekker vind.

Mac&cheese

Ik gebruik voor dit soort recepen altijd een saus op basis van een roux (een boter/bloem papje). Hier voeg je beetje bij beetje melk aan toe tot je een saus hebt (bechamel) en dan voeg je kaas toe en laat je dit in de saus smelten zodat je een kaassaus hebt (mornay, al is een klassieke mornay met gruyere en wij gebruiken een andere soort kaas).

Je mengt je al dente gekookte pasta door de saus, wij doen er dus ook nog gebakken kip en broccoli bij, hier doe je extra kaas overheen en dan gaat het nog in de oven. Omdat het nog in de oven gaat wil je je pasta echt max al dente koken. Roomsauzen wil je verder altijd iets dunner houden dan wat je uiteindelijk wil, want wanneer het gaat afkoelen dikt het altijd behoorlijk in. Ik adviseer ook deze ovenschaal na het bakken 10 minuten te laten staan, zo dikt de saus nog ietsjes in.

Oh en ja, ik weet dat de mac in dit gerecht staat voor macaroni, maar ik vind die vorm pasta gewoon echt niet lekker (ik weet dat dit raar is, want het smaakt allemaal hetzelfde, maar ik vind de textuur helemaal niets haha).

mac&cheese

mac&cheese met kip en broccoli

mac&cheese met kip en broccoli
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

  • 200 gram rigatoni (of andere pasta naar keuze)
  • 1 grote kipfilet, in blokjes gesneden
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 40 gram boter (+1 el voor het bakken van de kip)
  • 40 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 150 gram belegen kaas, geraspt
  • 40 gram parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de pasta zoals op de verpakking vermeld staat al dente. Je wil dat de pasta echt nog een bite heeft, want het gaat dus nog in de oven.
  • Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak de kip met de paprikapoeder, knoflookpoeder, chilivlokken en peper en zout tot de buitenkant goed gekleurd is. Voeg de broccoli mee tot deze bruin begint te kleuren. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Verhit in dezelfde pan de 40 gram boter en smelt. Voeg de bloem toe en bak 3 minuten mee. Voeg beetje bij beetje al roerend de melk toe tot je een saus hebt. Voeg 2/3 van de belegen kaas toe en roer door tot de kaas gesmolten is en je een dikke saus hebt. Breng op smaak met zout (denk niet dat je door de kaas geen zout nodig hebt, proef voor de zekerheid en breng indien nodig verder op smaak).
  • Voeg de kip en broccoli toe, meng door. Meng dit door de gekookte pasta, verdeel in een ovenschaal en verdeel de rest van de belegen kaas en de Parmezaan erover heen.
  • Bak 15 minuten af in de oven, tot de kaas gesmolten is.