Ik ben dol op lasagne, voor mij is het een ultiem comfortgevoel. Deze met lasagne met kip, spinazie en champignons was heerlijk rijk van smaak, smeuig, cheesy en toch behoorlijk wat groenten.

Lasagne met kip

Ik wilde eerst kip bakken voor dit recept, maar bedacht me toen dat dat onhandig is met snijden/een stuk uit snijden. Daarom heb ik gekozen om kip te koken. Klinkt weird, I know, maar het is een hele snelle manier om kip te garen zodat je het uit elkaar kunt trekken. Ik heb dit ook gedaan in het recept voor bbq pulled chicken pizza.

Verse pasta

Ik vind verse pasta zeker in lasagne echt een toegevoegde waarde hebben. Het basisrecept van pasta staat in mijn kookboek Vers Deeg samen met een klassieke lasagne met bechamelsaus. Wil je niet zelf pasta maken, gebruik dan in ieder geval de verse lasagne bladeren van de supermarkt. Hou er ook rekening mee dat wanneer je droge lasagne bladeren gebruikt, de kooktijd veel langer is.

lasagne met kip

Wil je trouwens zo’n mooi vierkant kunnen uitsnijden en is dit je eerder niet gelukt? Dan ben je te snel geweest. Bij lasagne is het belangrijk dat je de ovenschaal zo’n 10 minuten laat afkoelen voordat je aanvalt, anders is de saus te heet en te dun en wordt het een zooitje.

lasagne met kip

Geraspte mozzarella

Ik gebruik dit best veel, deze zakjes geraspte mozzarella bevat weinig vocht en is daarom ideaal voor ovengerechten. Je kunt niet een bol mozzarella raspen, hier zit veel te veel vocht in.

Lasagne met kip, spinazie en champignons

Lasagne met kip, spinazie en champignons
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

  • ovenschaal van ongeveer 22 bij 22 cm

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 50 gram ongezouten roomboter (+ wat extra om mee te bakken)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl uienpoeder
  • 50 gram tarwebloem
  • 1 liter melk
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 400 gram verse spinazie
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • peper en zout
  • 250 gram verse lasagnevellen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Koop de kipfilet in ruim water gaar, dit duurt ongeveer 15 minuten. Haal uit het water, laat wat afkoelen en trek dan uit elkaar.
  • Verhit intussen in een steelpan de boter, voeg wanneer dit gesmolten is de knoflook, oregano, chilivlokken en uienpoeder toe. Voeg dan ook de bloem toe en roer een minuutje door.
  • Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe en laat op het vuur totdat er een gebonden saus ontstaat, blijft je saus te vloeibaar laat dan langer op het vuur. Roer regelmatig door. Je kunt ongeveer 200 ml melk achter de hand houden die je kunt weglaten als de saus al goed is en kunt toevoegen als het te dik wordt.
  • Verhit intussen in een koekenpan wat boter en bak de champignons tot goudbruin. Voeg op het laatst de spinazie toe en bak tot de spinazie geslonken is.
  • Voeg aan de saus de geraspte mozzarella en Parmezaan (hou hier een handje van achter) toe samen met de champignons en spinazie. Roer totdat de kaas gesmolten is en je een dikke saus hebt. Voeg als laatste de kip hieraan toe en breng op smaak met peper en zout. Ondanks de kaas moet je toch echt nog redelijk wat zout toevoegen.
  • Vul de ovenschaal met een laagje saus, dan een laag pasta, weer saus en ga zo door totdat de pasta op is maar eindig met een laag saus.
  • Strooi de achtergehouden parmezaan hieroverheen en bak het geheel 25 a 30 minuten af totdat de bovenkant goudbruin is en de pasta gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen en dien dan op.