Ik werd uitgenodigd om op 7 oktober naar Hulshorst te komen voor een evenement georganiseerd door Kip in Nederland. Helaas gooide corona roet in het eten en werd het evenement omgetoverd tot een online evenement op 10 november waar iedereen aan mee kon doen. Complimenten aan de organisator voor het drastisch omgooien van een evenement want ze hebben er een hele informerende middag van gemaakt!

Enjoy It’s from Europe

Kip in Nederland valt onder de vlag ‘Enjoy It’s from Europe’, de slogan van de door de Europese Commissie opgerichte campagne voor agrarische producten en voedingsmiddelen uit de Europese Unie. De campagne van Kip in Nederland richt zich op het belang van de Europese normen die een hoog niveau van dierenwelzijn, duurzaamheid en voedselveiligheid garanderen. Iets waar we allemaal wel achter staan lijkt me!

Leerzaam

Ik vond het evenement vooral heel leerzaam. We hebben denk ik allemaal wel eens gehoord dat de kip in de supermarkt vol zit met antibiotica en/of volgespoten is met water. Erik van Veldhuisen van Kip van de Boer heeft niet alleen laten zien hoe zijn kippen eruit zien (spoiler alert: heel gezond) en hoe hij zijn kippen verzorgt, ook heeft hij verteld dat de Nederlandse regelgeving zo streng is dat er geen kippen in de supermarkt met antibiotica liggen. Verder vertelde hij dat kippen water te drinken krijgen en dat het niet wordt ingespoten. Als je hier wat meer over wil lezen, neem dan hier een kijkje op de website van EU poultry!

Verder kwam Ferry Leenstra van Wageningen Universiteit aan het woord en zij vertelde iets waar ik nog nooit bij had stilgestaan. De meest milieubewuste kip is de reguliere kip! De reden voelt wel een beetje dubbel, dit komt namelijk omdat de reguliere kip al binnen 5 a 6 weken op slachtgewicht is en daardoor minder voer nodig hebben wat voor minder co2 uitstoot zorgt.

Ferry gaf aan dat vooral wij als consument moeten bepalen wat wij belangrijk vinden. Wil je dat de kip meer ruimte heeft, wil je een biologische kip of wil je kip met een lagere milieubelasting? Helaas zijn al deze dingen op dit moment nog niet in één kip te verenigen.

Beste milieubewuste keuze?

Wat kunnen wij als consument doen om ervoor te zorgen dat de gekozen kip de minste milieubelasting heeft? Eigenlijk is dat heel simpel. Eet de hele kip! Wij Nederlanders zijn namelijk dol op de kipfilet, ik ben hier trouwens ook enorm schuldig aan, en miljarden aan kipdelen die wij niet willen eten wordt geëxporteerd.

Goede voornemens

Dus mijn goede voornemen is om vaker een hele kip te kopen, ik persoonlijk vind het altijd fijn als een dier meer leefruimte heeft dus daar let ik dan altijd ook op. Met die hele kip kan ik dan weer fijn allerlei gerechten maken waar ik normaal gesproken sneller kipfilet voor zou gebruiken. De ambassadeur voor de campagne van de pluimveesector in Nederland, Guido Waterman, heeft een heleboel lekkere recepten met alle delen van de kip ontwikkeld. Deze vind je hier terug onder recepten.

Eet jij vaak alle delen van de kip of ben jij net als ik en eet je voornamelijk alleen kipfilet? En na het lezen van dit artikel, ben je dan bereid om eens vaker een hele kip te kopen?