Dat december een dure maand is? Daar vertellen we ongetwijfeld niks nieuws mee. Het begint natuurlijk al met Sinterklaas, om daarna naadloos over te gaan in Kerst. Van de versiering tot de boom en van de kleding tot het diner. Veel mensen willen tijdens deze maand liever niet besparen, maar soms is dat helaas wel bittere noodzaak. Nu is het goede nieuws dat je met een beetje creativiteit ook tegen een aantrekkelijke prijs al een heel leuk kerstmenu kunt samenstellen. Hoe je dat doet? Lees snel verder. 

Inspireer jezelf 

Niet alleen de dure traiteurs pakken tegenwoordig uit met kerst, ook de budget supermarkten lanceren luxe productlijnen voorzien van de beste kwaliteit. Naast de producten komen ze ook altijd met uitgebreide menu’s en suggesties. Daarvoor hoef je dus niet meer langs allerlei dure speciaalzaken. Zo komt de Aldi met een enorm aanbod aan leuke gerechten en menu’s, alleen de selectie aan simpele koude voorgerechten voor Kerst is al enorm. Een koud voorgerecht is daarnaast ook nog eens heel praktisch. Je kunt ze vooraf al maken en kunt ze ook nog een paar dagen daarna bewaren. Mocht je overhouden, dan hoef je niets weg te gooien maar eet je tweede (en derde) kerstdag gewoon weer heerlijk. 

Met de seizoenen 

De laatste jaren hebben we onszelf een beetje opgelegd dat het allemaal exclusief en exotisch moet zijn, waar het gaat om een kerstmenu. Maar in de basis hoeft dat helemaal niet. Vroeger aten we met kerst veel simpeler en was het er niet minder feestelijk om. Ga dus weer iets meer terug naar de basis en koop de dingen die écht voor het kerstgevoel staan. Dus geen enorme overdaad bij het kerstontbijt maar gewoon een paar warme broodjes, een gekookt eitje en een feestelijk kerstbrood. Dat laatste is immers wat we ons allemaal uit onze jeugd herinneren van kerst. Ook de oude en vertrouwde gourmet is een leuke, gezellige en voordelige keuze. Je hoeft dan namelijk niet voor de dure, voorgesneden pakketten te gaan, maar kan zelf van een pondje gehakt wel mini-hamburgers maken en allerlei groente zelf snijden voor in de kleine pannetjes. Een schaaltje pannenkoekenmix doet het ook altijd goed en wat garnalen maken het geheel af. Ook hier geldt dat creativiteit wint en het de kosten enorm kunnen doen meevallen.  

Kortom; een kerst die je nooit meer gaat vergeten staat of valt niet met een duur menu. Ga vooral voor de zaken die traditioneel met kerst worden gegeten en je zelf ook echt dat gevoel geven. Dit hoeven geen exclusieve stukken vlees te zijn of hele dure en exclusieve groenten. Zelfs een stamppot buffet wordt door velen nog steeds gewaardeerd. Uiteindelijk gaat het om de gezelligheid en de waardering van de gasten. En de aankleding? Ook daar kun je met wat creativiteit én een rondje langs de kringloopwinkel een heel eind mee komen. Dus leg jezelf geen onnodige druk op en maak het vooral een tijd om nooit te vergeten. Veel plezier deze kerst!

*Dit artikel is een samenwerking met Lidl en Voedingscentrum.