Wat is er lekkerder dan zelfgemaakte karamel. Er wordt altijd heel moeilijk over gedaan, maar het is super simpel om te maken.
Karamel
Er wordt in heel veel recepten gezegd dat je de suiker absoluut niet mag roeren, doodzonde zou het zijn. Nou, dat valt wel mee hoor. Het idee is dat als je iets te wild roert er wat gesmolten suiker aan de zijkant van de pan gaat zitten, hier is de pan kouder en kan de suiker weer gaan kristalliseren. Doe je een beetje normaal, dan is er niets aan de hand.
Je kan natuurlijk ook wachten totdat de suiker helemaal gesmolten is maar ik ben mevrouw ongeduld en roer gewoon met een garde een beetje door.
Saus
Ik maak het meestal een beetje op gevoel als ik heel eerlijk ben. Ik zorg er altijd voor dat de saus dunner is dan dat ik ‘m wil want bij het afkoelen dikt het nog een stuk in.
Caramel cream frappuccino
Naast dat deze saus heerlijk is op ijs, taart, wentelteefjes en ga zo maar door kan ik je ook aanraden om eens deze frappuccino te maken. Hier gaat geen koffie doorhee, het is dus meer een milkshake eigenlijk.
Karamel
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 80 gram boter
- 120 ml slagroom
- optioneel: zeezout
Instructies
- Verhit in een steelpan de suiker. Laat staan totdat het gesmolten is of roer een beetje door.
- Wanneer de suiker helemaal gesmolten is heb je een bruine vloeistof. Zorg dat je dan snel boter toevoegt, je wil de suiker niet te lang alleen laten opstaan..dan verbrandt het misschien.
- Pas op wanneer je de boter toevoegt, het gaat spetteren. Roer door en voeg, wanneer de boter is gesmolten, de slagroom toe.
- Raak niet in paniek als de caramel opeens stolt in de slagroom. Wanneer de slagroom heet is mengt het allemaal weer netjes. Wanneer alles goed gemengd is laat je de karamel in het pannetje een beetje afkoelen. Giet daarna over in een flesje en bewaar in de koelkast.