Wist je dat Tex Mex eten heel makkelijk vegan te maken is? Ja, kaas en vlees spelen vaak een grote rol maar wat dacht je van guacamole, salsa, gepureerde bonen en alle heerlijke kruiden. Alle echte grote smaakmakers zijn vegan. Tijdens de Week Zonder Vlees draait het natuurlijk vooral om het vervangen van vlees voor een vegetarisch alternatief. Maar wist je dat zuivel bijna net zo slecht is voor het milieu als vlees? Daarom laat ik tijdens deze week zien dat het óók super gemakkelijk en lekker is om een keer voor plantaardig of vegan te kiezen.
Violife
Maar Tex Mex is niet compleet zonder iets van kaas. Gelukkig kan Violife ons daarmee helpen. Violife is 100% vegan en vrij van conserveermiddelen en GGO’s. Verder bevatten de producten geen noten, soja, gluten en lactose, dus ook is dit zeer geschikt voor mensen met allergieën. Hier heb ik een combinatie van de Cheddar Slices en de Grated Mozzarella gebruikt. De slices heb ik in kleine stukjes gesneden. De cheddar slices zijn trouwens enkel bij de Jumbo te koop, dus hou daar rekening mee.
Jackfruit
In plaats van pulled chicken of pulled pork gebruik ik voor dit recept pulled jackfruit. Dit kun je gewoon in de supermarkt kopen. Snij het harde uiteinde van je stuk jackfruit er af en dan kan je de rest makkelijk uit elkaar trekken net als pulled chicken of pork.
Vegan enchilada met jackfruit
Ingrediënten
- 1 blik jackfruit in water a 550 gram
- 1 el olijfolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 blik maiskorrels a 300 gram
- 350 gram tomato frito
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl cayenne
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl uipoeder
- 8 tortilla’s
- 1 blik zwarte bonenspread a 440 gram
- 2 plakjes Violife Cheddar Slices, in blokjes gesneden
- Violife Grated Mozzarella naar smaak
- Verse koriander
- 1 avocado, in plakjes gesneden
- 1 jalapeno, in plakjes gesneden
Instructies
- Verwarmde oven voor op 180 graden.
- Giet de jackfruit af, snij de harde punten eraf en trek het restant met 2 vorken uit elkaar.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook kort op laag vuur. Voeg de jackfruit en de mais toe en bak 5 minuten.
- Verhit intussen in een steelpan de tomato frito samen met de komijnpoeder, cayenne, paprikapoeder en uipoeder. Voeg, wanneer deze saus heet is, 1/3 deel aan het jackfruit mengsel toe en roer door.
- Smeer elke tortilla in met wat bonenspread en leg 1/8 deel van de vulling op. Rol open leg in een ovenschaal. Herhaal met de rest.
- Verdeel de overige enchilada saus over de tortilla’s, verdeel dan de blokjes cheddar en de grated mozzarella naar smaak.
- Bak dit 15 minuten af in de oven totdat de tortilla’s krokant aan de zijkant zijn en de kaas is gesmolten.
- Dien op met verse koriander, avocado en jalapeno.