Ik heb toch weer een fantastisch recept voor je, harissa gehaktballen in tomatensaus. Heerlijk met een dip van yoghurt en harissa en vers stokbrood!

Harissa gehaktballen in tomatensaus

Mocht je nog niet bekend zijn met harissa, het is een chilipasta met heel veel heerlijke kruiden. Ik ben er verslaafd aan, zeker ook als dip in combinatie met yoghurt.

Je kunt harissa goed zelf maken, maar ik ben een groot liefhebber van het merk Souq. Vroeger wilde ik perse alles zelf maken en ondertussen denk ik ‘pick your battles’. Als ik een kruidenmix/pasta kan vinden zonder rare toevoegingen, dan vind ik het ook meer dan prima dat te kopen. Scheelt weer tijd. De reden dat ik die van Souq het lekkerst vind is omdat er een lekkere anijssmaak aan zit en niet elke harissa heeft dat, maar je kan natuurlijk zelf bepalen welk merk je gebruikt.

Je hebt trouwens een milde en pittige variant. Ik gebruik graag de milde en gebruik dan meer.

De gehaktballen worden op smaak gebracht met harissa, komijn, geraspte ui, koriander peper, zout en zodat de ballen smeuïger zijn ook ei en paneermeel.

Terwijl de ballen aan het bakken zijn, maak je de tomatensaus. Tomatensaus is altijd lekkerder als het iets langer opstaat, zo kookt het zurige van de tomaat uit de saus. Daarna gaan de ballen in de saus, gaat er nog wat feta overheen en laat je het nog even pruttelen.

Serveer met een dip van Griekse yohurt en harissa en vers stokbrood.

Ik hoor je denken, geen groenten? Ik heb er los spinazie bij gebakken en dat erbij geserveerd.

Harissa gehaktballen in tomatensaus

Harissa gehaktballen in tomatensaus

Harissa gehaktballen in tomatensaus
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

  • 500 gram gehakt
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zout (of naar smaak)
  • 1/2 tl peper
  • 1 ui, geraspt
  • 2 el harissa
  • bosje verse koriander, fijngehakt
  • 1 ei
  • 75 gram paneermeel
  • 1 el olie

Voor de tomatensaus

  • 1 el olie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 blik tomatenpolpa a 425 ml (gebruik altijd Mutti)
  • zout naar smaak
  • 50 gram feta, verkruimeld
  • verse koriander, fijngehakt

Instructies

  • Meng het gehakt, zout, peper, de geraspte ui, harissa, verse koriander, ei en paneermeel. Maak gehaktballen van ongeveer 3 a 4 centimeter in diameter.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom aan tot bruin.
  • Verhit intussen in een andere pan de olie en fruit de knoflook aan. Voeg de komijn en koriander toe en meng kort mee.
  • Voeg de polpa toe en laat minimaal 15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door.
  • Verdeel de gehaktballen in de tomatensaus, verdeel de verkruimelde feta en de verse koriander eroverheen.
  • Serveer met een dip van Griekse yoghurt en harissa en vers stokbrood. Als groente erbij adviseer ik gebakken spinazie.