Konfijte betekent op laag vuur garen van spullen in vet of suiker zodat het langer houdbaar blijft. Deze gekonfijte knoflook is een onmisbaar item in je keuken. Je kunt in 1x een heleboel maken want het is weken houdbaar.
Gekonfijte knoflook
Het fijne van dit recept is dat je de knoflook niet eerst hoeft te pellen. Na het garen is de knoflook zo zacht dat je het zo uit het velletje kunt wippen. En waar kun je dit dan in gebruiken? Je kunt het door je pasta doen, in je salade dressing of zoals hier, in mijn broodje. De knoflook heb ik direct op het brood uitgesmeerd en daarna belegd met rucola, salami en burrata. Heerlijk! Het is een hele zoete smaak, dus weet niet bang voor knoflookwalmen na het eten hiervan.
Olie
Gebruik een goede olie, dan kun je de olie zelf ook gebruiken in gerechten. Ik heb het niet afgemeten, maar je moet de knoflook helemaal onder olie zetten op het vuur. Ook wil je dat de knoflook in je (weck)pot helemaal onder de olie zit, anders kan de knoflook gaan schimmelen.
gekonfijte knoflook
Ingrediënten
- 5 bollen knoflook
- 1 tak rozemarijn
- olijfolie
Instructies
- Maak de teentjes van de knoflook los. Doe in een steelpan met de rozemarijn. Giet er net zoveel olijfolie bij totdat de knoflook onder staat.
- Laat een uur op laag vuur borrelen. Laat eventjes afkoelen in de steelpan en giet daarna over in schoon gekookte (weck)potten. Zorg dat ook hier de knoflook onder de olie staat, alles boven de olie kan gaan bederven.
- Je kunt het 2 tot 3 weken bewaren in de koelkast (dit is wel afhankelijk van hoe je bewaarpot is schoongemaakt, het liefst kook je de weckpotten goed), of maanden in de vriezer.
Oscar zegt:
Hi,
Even een kort vraagje; na ongeveer twee weken bewaren in de ijskast is de olie waarin ik gekonfijte knoflook bewaarde gaan stollen.
Weet jij hoe dit kan en of het nog eetbaar is?
Groet,
Oscar
Inge zegt:
Voor de helft olijfolie gebruiken en de andere helft plantaardige olie (die laatste stolt niet)
Anoniem zegt:
…olijfolie is bij mijn weten ook plantaardig , het verschil is dat olijfolie in tegenstelling tot maiskiem,zonnebloem olie en andere vlugger stolt in ijskast, wat trouwens ook niet erg is
Anoniem zegt:
Ja dat kan. De kou zorgt ervoor dat de olie gaat stollen. Op kamer temperatuur lost het zich weer op
Toos zegt:
Moet je de knoflook olie in de koelkast bewaren?
foodfromclaudnine zegt:
Ja!
Anne zegt:
Hoe lang kan je dit bewaren?
Kim zegt:
Ik zou ook graag weten hoe lang dit bewaard kan worden in de koelkast?
foodfromclaudnine zegt:
Als je goed gesteriliseerde weckpotten gebruikt kun je het 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Je zout het ook in de vriezer kunnen bewaren. Doe je het gewoon in een potje, dan zou ik ongeveer een weekje aanhouden.