Op 28 september lanceert Hertog Jan de zesde editie van het exclusieve Grand Prestige Vatgerijpt en ik mocht alvast een mooie pairing maken met een heerlijk recept voor een bourgondische avond.

Franse uiensoep met Armagnac

De Grand Prestige heeft dit jaar namelijk maandenlang gerijpt op klassieke eikenhouten vaten

uit Frankrijk. Het resultaat zijn vier bijzondere varianten van het bier: bordeaux merlot, cognac,

armagnac en calvados. 

Meesterbrouwer Micha Peute z’n doel was om een bier te creëren dat als perfect slotstuk dient van een uitgebreid diner, een Bière du Soir. (Een digestief is een drankje van een hoger alcoholpercentage dat na de maaltijd gedronken wordt en waarmee de Fransen traditiegewijs hun diner afsluiten.)

Het bier zelf is te verfijnd om mee te koken, geniet hier gewoon lekker van naast je gerecht, maar het is natuurlijk heerlijk om een van de smaken in je gerecht te verwerken. Ik heb gekozen voor een Franse uiensoep met armagnac. Want wat is er nou meer bourgondisch dan een goede uiensoep.

Tips voor uiensoep

Het allerbelangrijkste van een goede uiensoep is het karamelliseren van de uien. Neem hiervoor de tijd! Houd rekening met ongeveer een uur. Je hoeft er niet constant bij te blijven, maar roer de uien geregeld door. Als eerste bak je de uien aan in boter, dan breng je ze op smaak met peper en zout en wat suiker en zet je het vuur laag. In de loop van het uur zie je de uien veranderen naar diepbruin en ruiken ze lekker zoet. Die diepbruine kleur is ook wat je uiensoep zo donker maakt. Zijn je uien niet goed gekarameliseerd, dan blijft je soep ook licht van kleur.

Franse uiensoep 

Wanneer de uien goed zijn blus je ze af met de armagnac. De alcohol zorgt voor nog meer diepte in de smaak. Wanneer veel van het vocht verdampt is voeg je de bouillon en de kruiden toe. Laat de soep nu nog minimaal 30 minuten pruttelen en breng nog een laatste keer op smaak met peper en zout. Je verwacht misschien dat je geen zout meer hoeft toe te voegen vanwege de bouillon, maar het kan zijn dat je soep nog een beetje lafjes smaakt. Wat extra zout zorgt ervoor dat alles echt goed op smaak is. Ook vind ik voldoende peper gebruiken hier cruciaal voor net iets meer van een intense smaak. 

Vervolgens doe je de soep met stokbrood en gruyere nog even in de oven totdat de kaas gesmolten is en dan is het genieten geblazen. De Grand Prestige Bière du Soir vond ik er heerlijk bijpassen. De diepe rijke en zoetige smaak versterkt alle smaken in de uiensoep.

Franse uiensoep met Armagnac

Franse uiensoep met Armagnac
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd3 uur 30 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

  • 75 gram roomboter
  • 600 gram witte uien, in halve ringen gesneden
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 60 ml armagnac
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 8 sneeën stokbrood
  • 200 gram gruyère, geraspt

Instructies

  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe, bak aan tot ze zacht zijn en transparant beginnen te worden. Breng op smaak met peper en zout en voeg de suiker toe. Zet op laag vuur en laat ongeveer een uur lang karamelliseren, roer af en toe door. Je wilt donkerbruine, zachte en zoete uien. Voeg de bloem toe en laat 2 minuten meebakken.
  • Blus de uien af met de armagnac en laat het vocht verdampen.
  • Voeg de bouillon, rozemarijn en tijm toe en laat de soep minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Verhit intussen de oven voor op 200 graden. 
  • Rooster de sneeën stokbrood in de oven tot net een beetje krokant, zo’n 5 minuten. 
  • Verdeel de soep over 4 ovenbestendige soepkommen, leg per kom 2 sneetjes stokbrood op de soep en verdeel hier de gruyère over.
  • Bak af in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Dien direct op, maar pas op want de kommen zijn bloedheet.